Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Česku dnes začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. Zapojí se i základna na Vysočině

V Česku dnes začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike, do kterého se spolu s českou armádou zapojí vojáci z osmi dalších zemí NATO. Je zaměřené na nacvičení spolupráce předsunutých návodčích, kteří zodpovídají za určení pozice cíle, s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Akce potrvá do 19. září.

Cvičení má prověřit také schopnosti hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám, piloti českých letounů Jas-39 Gripen si procvičí doplňování paliva za letu. Pětistovku domácích vojáků doplní zhruba 200 ze zahraničí.

Spolu s českou armádou se podle jejího webu do cvičení zapojí vojáci z Francie, Maďarska, Německa, Nizozemska, Polska, USA, Slovenska a Velké Británie. Vlastní výcvik je naplánovaný od 6. do 19. září. Uskuteční ve výcvikovém prostoru Boletice, v posádce Bechyně, na základně vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice, na základně taktického letectva v Čáslavi a na letišti v Pardubicích.

Z letecké techniky se vedle českých letounů Jas-39 Gripen a L-159 Alca a vrtulníků Mi-24 zúčastní německá letadla Learjet, maďarské letouny Jas-39 a nizozemský L-39C. Spojené státy americké avizovaly účast stíhacích letounů F-15 a letadel zajišťujících doplňování paliva ve vzduchu KC-135, v Ostravě v neděli přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Czech air force

Štítky ČR, armáda, Ample Strike, Česko, Kraj Vysočina, Armáda České republiky, NATO, USA, Gripen, Francie, Německo, Polsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku dnes začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. Zapojí se i základna na Vysočině | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.