Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ČEZ požádal o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný blok v Dukovanech

Společnost Elektrárna Dukovany II, dceřiná firma ČEZ, požádala o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný blok v Dukovanech, sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Uvedl, že tak začíná další z důležitých etap v rámci přípravy stavby, zároveň ale jde o správní řízení, které nemá přímou souvislost s výběrem dodavatele. Příprava podkladů a dokumentace podle mluvčího trvala přes dva roky a zapojilo se do ní přibližně 70 odborníků.

Stavebnímu úřadu v Třebíčí firma předala více než 30 tisíc stran dokumentace a příloh o váze 250 kilogramů. Kříž uvedl, že vše je digitalizované, ale s ohledem na legislativu musely být podklady předány v tištěné podobě. Přípravný tým podle něj v rámci přípravy podkladů musel mimo jiné získat více než 900 stanovisek, rozhodnutí, souhlasů a vyjádření od dotčených orgánů nebo vlastníků či správců technické a dopravní infrastruktury a dalších institucí.

„Postupujeme v souladu s harmonogramem, kdy na sebe jednotlivé etapy navazují. Stávající trend evropské energetiky potvrzuje naše původní předpoklady, že stabilní, a především bezemisní významný zdroj budeme v příštích desetiletích nutně potřebovat. A my děláme vše pro to, abychom i v budoucnu byli mezi moderními a úspěšnými energetickými firmami," řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Firma připomněla, že územní řízení, které se uskutečňuje podle stavebního zákona, navazuje na proces posuzování vlivů nového zdroje na životní prostředí (EIA). Stejně jako v případě už získaného povolení k umístění nového jaderného zdroje se územní řízení týká až dvou bloků s maximálním výkonem do 2400 megawattů (MWe), podotkl ČEZ.

Takzvaná autorizace na výstavbu výrobny elektřiny 

„Aktuálně počítáme se stavbou jednoho bloku, ale řízení, jež na sebe navazují, se od začátku týkají dvou výrobních jednotek. Navíc nám tento postup dává možnost se případě operativně rozhodnout o změně záměru, pokud by to situace vyžadovala," řekl generální ředitel Elektrárny Dukovany II Petr Závodský.

Souhlasné stanovisko EIA Elektrárna Dukovany II získala v roce 2019. Letos Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal společnosti povolení k umístění jaderného zařízení v této lokalitě. Do schvalování se letos zapojilo i ministerstvo průmyslu a obchodu, které vydalo Elektrárně Dukovany II takzvanou autorizaci na výstavbu výrobny elektřiny. Tyto přípravné kroky nemají přímou souvislost s procesem výběru dodavatele, upozornil ČEZ.

Vláda v polovině dubna oznámila, že Česko se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích za Zlínsku v roce 2014 rozhodlo nepřizvat do tendru na stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany ruskou společnost Rosatom. Ministři schválili usnesení, že takzvaný bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států, to znamená firmám EDF, KHNP a Westinghouse. Už dříve byla vyřazena čínská firma CGN.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, stavby, ČEZ, jaderná, Dukovany, Ladislav Kříž, Elektrárna Dukovany II, a. s., Třebíč, Daniel Beneš, Électricité de France, Rosatom, Westinghouse Electric Company, Korea Hydro & Nuclear Power

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ požádal o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný blok v Dukovanech | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.