Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Masopust v Pelhřimově se konal v neobvyklou dobu. Ochutnávala se čtyřmetrová tlačenka

Pelhřimovem ve čtvrtek odpoledne prošel masopustní průvod. Termín organizátoři zvolili s ohledem na to, že příští týden budou v kraji jarní prázdniny. Obvykle se akce koná v souladu s lidovým zvykem v úterý před Popeleční středou, která je letos 22. února. O prázdninách by byl o průvod zřejmě menší zájem, chybět by mohl i orchestr základní umělecké školy, který se masopustu účastní, řekla Vlasta Vlčková z Kulturních zařízení města Pelhřimova. Masopust se ve městě koná od roku 2004.

Předtím lidová slavnost ve městě desítky let chyběla. Jedním z těch, kteří chtěli před 19 lety tradici obnovit, byl Ladislav Teisler. „Bylo to takové spontánní, bylo nás u toho víc. Obyčejně jsme byli kluci z vesnice, kde se masopusty držely. Dali se do toho i hasiči a udělali jsme takovou tradici, která se drží, zaplať pánbůh. Město si to potom převzalo, zapojily se do toho školy a udělala se z toho taková krásná tradice," řekl Ladislav Teisler. Je podle něho radost sledovat, jak město dokáže ožívat a lidé se společně radovat.

Masopust, někde označovaný jako ostatky nebo fašank, je tradičním lidovým svátkem. Nesl se vždy ve znamení zábav a bujarého veselí, které vrcholí v jeho posledních dnech. Masopust začínal svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi.

Pekárna Adélka, kterou Teisler založil, se na pelhřimovském masopustu pravidelně podílí. Peče koblihy, masopustní jídlo z vláčného kynutého těsta. Podle Vlčkové je dlouhodobým podporovatelem pelhřimovského masopustu také Řeznictví Prokeš. „Ten nám dodává dlouhou tlačenku, Adélka nám zase dává koblížky pro dětské účastníky," řekla Vlasta Vlčková.

Kočár s představiteli radnice 

Čtyřmetrovou tlačenku mohli účastníci vidět a hlavně ochutnat na Masarykově náměstí, kam asi 200 metrů dlouhý průvod masek dorazil po průchodu třídou Legií, Nádražní a Tylovou ulicí. Na trasu dlouhou přes jeden kilometr se vydal okolo 14:30 od kulturního domu Máj. Součástí průvodu byl i kočár tažený koňmi, vezli se v něm představitelé pelhřimovské radnice. Na náměstí nechybělo defilé masek, které nakrátko získaly od místostarostů vládu nad Pelhřimovem.

Ve většině obcí na Vysočině se masopustní obchůzky masek konají o víkendech, Moravské Budějovice na Třebíčsku budou Pochovávání basy, což symbolizuje konec masopustního veselí, pořádat v úterý 21. února v kulturním domě Beseda.

Masopusty na Jihlavsku

Masopustní veselí zítra zažije třeba Dolní Cerekev na Jihlavsku, 25. února je v plánu masopust v Zoo Jihlava. průvod masek na Jihlavsku už prošel třeba Třeští, Batelovem, Rantířovem, Cejlí, Mrákotínem či ve Zbilidech. Masopust si užili třeba i v Jihlavě v místní části Horní Kosov. 

Ohodnoť článek

Štítky masopust, průvod, folklor, správa, zábava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Masopust v Pelhřimově se konal v neobvyklou dobu. Ochutnávala se čtyřmetrová tlačenka | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.