Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kamenice nad Lipou připravuje Hračkobraní. Po delší době přijede i výrobce Merkuru

V Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku začne 13. července 16. ročník festivalu Hračkobraní. Po mnoha letech se ho zúčastní i výrobce stavebnice Merkur. Hračkobraní s dílnami a kulturním programem pro děti potrvá do 17. července, řekl Petr Pech, vedoucí Správy kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou.

„Letos se nám po letech vrací Merkur, za což jsem osobně šťastný, už jsem ani nedoufal, že je sem dostaneme. Oni tu před lety byli, ale je to pro ně složité. Jednak je to daleko, jednak jsou to poměrně drahé stavebnice, takže je prodávají spíš cestou škol, kde je to podporované. Ale tentokrát přijedou, dokonce z vlastní iniciativy," řekl Petr Pech. Výrobcem stavebnice je společnost Merkur Toys z Police nad Metují na Náchodsku.

Přehlídka hračkářské výroby je na zámeckém nádvoří. Pořadatelé očekávají, že dorazí 14 výrobců. „Ono jich tam ani víc nedostaneme, jsme hodně limitovaní prostorem," řekl Pech. Výtvarných dílen, při kterých si mohou zájemci vyrobit vlastní hračku či dekoraci, bude 30.

Odbyt na půl roku 

I když Hračkobraní není hračkářským veletrhem, dokáže vedle propagace některým výrobcům zajistit i obchodní přínos. „Podle těch ohlasů, které mám, si myslím, že je to i kontraktační. Někteří výrobci mi řeknou, že na Hračkobraní získají odbyt i na půl roku, takže to minimálně pro některé zajímavé je," řekl Pech.

Cílem Hračkobraní je propagovat české výrobce hraček a představit alternativy k těm masově vyráběným. Zároveň chce ukázat hračky z přírodního materiálu jako současné a konkurenceschopné. Na přípravě festivalu spolupracuje i Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, které spravuje zámek ve městě, nebo Unie výtvarných umělců ČR, která se podílí i na ocenění Správná hračka. Uměleckoprůmyslové muzeum v kamenickém zámku trvale vystavuje svoje sbírky hraček. Loni expozici rozšířilo i do dříve nepřístupných částí zámku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky zábava, hračky, festival, Kamenice nad Lipou, Vysočina, Hračkobraní, hračka, Merkur, okres Pelhřimov, zámek, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Česko, Police nad Metují, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamenice nad Lipou připravuje Hračkobraní. Po delší době přijede i výrobce Merkuru | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.