Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Také Humpolec pomáhá Ukrajině, útočiště už tam našla rodina se čtyřmi dětmi. Přijímají i nabídky od občanů

Do pomoci Ukrajině se zapojilo také město Humpolec. Kromě finanční pomoci zajišťuje, stejně jako další města a obce, ubytování pro rodiny, které utíkají před válkou, která na Ukrajině začala ve čtvrtek 24. února.

V Humpolci aktuálně našla dočasné útočiště rodina se čtyřmi dětmi, pomocnou ruku ale dostanou i další.

V pátek 25. února Rada města na mimořádné schůzi uvolnila 20 tisíc korun na podporu bombardované Ukrajiny. „Jedná se o nejvyšší možnou částku, kterou Rada může takto narychlo uvolnit bez schválení zastupitelstvem. Počítáme však, že po dohodě se všemi zastupiteli uvolníme další finanční prostředky,“ uvádí starosta Humpolce Karel Kratochvíl. Kromě toho humpolecký sociální odbor zajistil ubytování a kompletní zaopatření pro šestičlennou rodinu, konkrétně pro dva dospělé a čtyři děti.

Deky, spacáky, vody nebo trvanlivé jídlo. Dneska odpoledne se v Jihlavě koná sbírka pro ženy a děti na ukrajinských hranicích

Situace na Ukrajině vyvolala velkou vlnu solidarity, od symbolické podpory se rychle přechází ke konkrétním činům. Kromě finančních sbírek pořádá řada jednotlivců sbírky materiální. Jedna z nich se koná v sobotu odpoledne na parkovišti u...

O dočasné bydlení pro další Ukrajince jedná s dalšími ubytovacími zařízeními. „Jsme připravení se touto formou postarat i o případné další ukrajinské uprchlíky. Přijmeme ale i nabídky od občanů, a to na e-mailu josef.fiala@mesto-humpolec.cz,“ informuje Josef Fiala, vedoucí Odboru zdravotnictví a sociálních věcí Městského úřadu Humpolec.

Tlumočení do ukrajinštiny

Další pomoc pak Humpolec připravuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi z Vysočiny. „Jednáme s nimi o zajištění základních věcí, jako jsou potraviny, oblečení a podobně. V neposlední řadě se mi podařilo zajistit pět dobrovolníků, kteří se postarají o tlumočení do ukrajinštiny, a psychologickou pomoc přes FOKUS Vysočina,“ nastiňuje Josef Fiala.

V pondělí také bude zprovozněno sběrné místo pro humanitární sbírku pod hlavičkou města. Město Humpolec dále v této oblasti navázalo spolupráci s Policií ČR a krizovým štábem Kraje Vysočina.

„Na pondělí je pak v plánu koordinace s humpoleckou pobočkou Úřadu práce Pelhřimov, humpoleckého sociálního odboru a neziskových organizací, se kterými město spolupracuje, včetně dobrovolníků FOKUSu Vysočina. V pondělí rovněž zasedne krizový štáb města Humpolce," doplňuje Jana Kudrhaltová, mluvčí města Humpolec. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan-Mallander / pixabay

Štítky azyl, Ukrajina, pomoc, Humpolec, rodina, Kraj Vysočina, Josef Fiala, Karel Kratochvíl, Policie České republiky, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také Humpolec pomáhá Ukrajině, útočiště už tam našla rodina se čtyřmi dětmi. Přijímají i nabídky od občanů | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.