Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Humpolci se obyvatelé domova důchodců přestěhují do nové budovy v lednu

V Humpolci se obyvatelé krajského domova důchodců v lednu přestěhují do nové budovy s 204 lůžky, kterou na základě koncesní smlouvy s krajem postavila soukromá firma. Domov tam zatím sídlil na dvou místech. Budova u novostavby v Lužické ulici bude zbouraná, o využití areálu v ulici Máchova kraj jedná s profesionálními hasiči a s městem. Novinářům to po zasedání krajské rady řekl radní Jan Tourek (KDU-ČSL).

„Je potřeba říci, že se jedná o lukrativní pozemek v centru Humpolce, o rozloze téměř 1,5 hektaru," řekl Jan Tourek k areálu v Máchově ulici. Možností, jak s lokalitou blízko nájezdu na dálnici D1 naložit, je podle něj řada. „Nicméně, teď jsme na začátku," řekl.

„Zatím bychom se rádi drželi strategie využít tyto pozemky pro veřejné služby," doplnil hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Nový domov postavila firma SeneCura SeniorCentrum Humpolec. Ubytovat může stejný počet klientů, jaký byl ve starších budovách, které už podle radního pro tuto službu nevyhovují. Krajská rada projednala harmonogram stěhování domova. Klienti by podle Tourka měli být v novém do 21. ledna příštího roku. Přejít by tam měla i víc než stovka zaměstnanců. Podle toho, co radní ví, nabídku nevyužili jen čtyři nebo pět lidí.

Nový domov také v Jihlavě 

Příprava takzvaného PPP projektu se protáhla. Koncesní smlouvu na projektování, stavbu a provozování domova schválilo krajské zastupitelstvo v roce 2016. Investor se pak ale rozhodl změnit řešení stavby i harmonogram. Dodatek koncesní smlouvy uzavřely obě strany v roce 2019. Stavba začala vloni. Podle koncesní smlouvy bude investor nové zařízení provozovat 25 let, od kraje bude dostávat vyrovnávací platbu. Pro kraj to je podle Tourka výhodné. „Budeme na tu sociální službu vyplácet velmi podobné částky jako v jiných zařízeních," uvedl.

Pobytové služby seniorům na Vysočině poskytuje 11 krajských příspěvkových organizací. Z celkových zhruba 1300 lůžek je 443 určených pro seniory s demencí. Nový domov důchodců začne na začátku příštího roku fungovat také v Jihlavě, budovu se 138 lůžky tam stavební firma pro kraj dokončuje u nemocnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, správa, senioři, Humpolec, domov pro seniory, domov, KDU-ČSL, Máchův kraj, ODS, Jihlava, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Humpolci se obyvatelé domova důchodců přestěhují do nové budovy v lednu | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.