Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pelhřimov připravuje pro děti návštěvu čertů on-line. Lidé využijí hovor přes Messenger

Děti, které žijí v Pelhřimově, v tomto roce zažijí netradiční návštěvu Mikuláše a jeho družiny. Čerti je totiž budou navštěvovat on-line a přes telefon. Městské kulturní zařízení pro děti připraví vysílání z Pelhřimovského pekla, kam obvykle rodiny za čerty 5. prosince vyrážejí. Veřejná shromáždění spojená s adventem Pelhřimov stejně jako další města na Vysočině zřejmě pořádat nebude, nebo jen v omezené míře.

Pelhřimovské peklo je stálá expozice umístěná v jednom z domů na Masarykově náměstí. „Přes náš facebookový profil Pelhřimák teď sbíráme zájemce a budeme přes messenger volat do rodin. Budeme mít také nachystaný on-line přenos, audienci z pekla, aby to bylo co nejvíc pro děti," řekl Martin Ecler, ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimov.

Jiné bude i rozsvícení vánočního stromečku, které letos vychází na neděli 29. listopadu. Také v Pelhřimově, stejně jako v jiných městech a obcích Vysočiny, se bude muset kvůli koronaviru obejít bez veřejnosti. Smrk pichlavý, který bude měřit zhruba 13 metrů, by měl na pelhřimovském Masarykově náměstí stát od dnešního dne. 

Vánoční trhy by se podle Eclera mohly konat 20. prosince. Zlatá adventní neděle byla ve města vždy spojená s akcí Vánoce na radnici. Otevřeny byly kromě radnice i muzeum a další turistické cíle, všechno doplňoval kulturní program. „Jak je to na náměstí, neuhlídáme počty lidí. Nevěřím, že by nám povolili nějaká vystoupení a zpívání koled, ale uvidíme, máme připraveno několik variant," řekl Ecler.

Také Vánoce budou letos jiné 

Bez veřejnosti budou na první adventní neděli rozsvěcet vánoční stromy i v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou i Třebíči. Třebíč navíc letos kvůli rekonstrukci Karlova náměstí musela změnit jeho tradiční umístění před radnicí. Přesunula ho na Martinské náměstí, kde se budou podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) konat v redukované formě i vánoční trhy. „Všechno to bude v komorní atmosféře, určitě bez programu a podia," řekl Pavel Pacal.

Také Jihlava bude v tomto roce bez většího vánočního programu. Původně bylo „ve hře" kluziště kolem Morového sloupu, které bylo v roce 2019 novinkou. Vedení města ale nakonec od tohoto plánu muselo upustit.  Jedná se ještě také o náhradní a mnohem úspornější variantě zasněženého „běžkařského" okruhu u řeky Jihlavy u Českého mlýna.

Zastupitelé krajského města se na svém poslední zasedání bavili také o oslavách Nového roku. Pokud se budou moci lidé scházet, pak na náměstí místo tradičního novorošního ohňsotroje uvidí videomapping, jehož ústředním tématem bude hudební skladatel Gustav Mahler. 

Služby města Jihlava začaly v tomto týdnu instalovat vánoční výzdobu v centru krajského města, hotová by měla být v průběhu příštího týdne. Jasněji je i v otázce vánočního stromu - bude přivezen ze Dvorců a rozsvícen bude 29. listopadu, podle...

Ohodnoť článek

Foto pelhrimovsko.cz | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, covid, čert, Mikuláš, zábava, advent, Vysočina, Pelhřimov, Pelhřimovské peklo, Kraj Vysočina, radnice, Jihlava, Pavel Pacal, Třebíč, Gustav Mahler, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimov připravuje pro děti návštěvu čertů on-line. Lidé využijí hovor přes Messenger | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.