Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zůstává už jen ve vzpomínkách. Z dříve známého hotelu Harmonie u Švábova zbyla hromada suti

Možná jste tam jako malí byli na táboře nebo na ozdravném pobytu. Možná jste tam rádi chodili na pivo nebo na diskotéku. Možná jste se tam byli podívat v posledních letech, kdy došlo k totální devastaci volně přístupné a opuštěné budovy. To všechno je teď pryč. Z ikonického hotelu Harmonie poblíž Švábova na Jihlavsku zbyla jen hromada suti a díra v zemi. Výhledově tam má vyrůst rodinný dům. Připomeňte si prostřednictvím článku s bohatou fotogalerií, jak šel s Harmonií čas.

Výstavba rekreačního objektu u Medličského rybníku začala v roce 1977, podílelo se na ní i několik lidí přímo ze Švábova. Slavnostní otevření se konalo v roce 1983.

Budova postavená v italském stylu se šikmou střechu a balkony, který se na Vysočinu s jejími klimatickými podmínkami moc nehodí, patřila sklárnám Kavalier. Sloužila jako dětská ozdravovna a místo pro pořádání letních táborů a škol v přírodě. 

„V osmdesátých letech minulého století tam jezdilo dvě stě až tři sta dětí jak z Česka, tak ze sousedního Německa. Uvnitř byl velký sál, restaurace, venku zázemí s hřištěm a  rybník na koupání. Děti si tu užívaly krásnou přírodu,“ přiblížil fungování dětské ozdravovny švábovský zastupitel Tomáš Štancl.

Po Sametové revoluci se zařízení pro děti proměnilo v hotel. Jeho majitelé a provozovatelé se často měnili, budova postupně chátrala. V lepších časech na začátku milénia se v Harmonii u Švábova konaly například diskotéky, motorkářské srazy a další akce. Postupně ale akcí i aktivit ubývalo. 

„Za dob ozdravovny a školy v přírodě to bylo dobré. Majitelé, kteří přišli po revoluci, nedokázali nalákat hosty. Bojovali s tím, jak si provozem hotelu vydělat. Nijak extra neprosperovali, spíše prodělávali. Nakonec Harmonie úplně krachla," uvedl Ladislav Mašek ze Švábova.

Z dříve známého rekreačního zařízení se stala chátrající budova, kde se nic moc nedělo. Před pěti lety hotel hostil zřejmě poslední akci, soukromou oslavu narozenin. Potom už byl osud Harmonie zpečetěný. 

„Před pěti lety jsem tam slavil pětadvacáté narozeniny. Bylo to opravdu parádní místo na kostýmovou postapokalyptickou párty. Každý zúčastněný na to vzpomíná jako na něco unikátního. V té době bylo o hotel do jisté míry postaráno. Řešil se úklid sněhu z balkónů a podobně. Škoda, že někdejší správkyně se o objekt dál nemohla starat. Hotel potom zažil nálet pochybných individuí, co se tam zabydleli a naprosto ho rozmlátili," popsal smutnou část historie hotelu Matěj Hink z Hodic. 

Z volně přístupné budovy se tenkrát stalo i jedno z ikonických míst pro urbexery, kteří prozkoumávají a dokumentují opuštěné objekty. Fotky nezaměnitelné modré recepce, pestrobarevného baru nebo hororového masážního lehátka ve velkém kolovaly na sociálních sítích. Objevují se i dnes, jako jedna z posledních připomínek zajímavé budovy z Vysočiny. Ve fotogalerii můžete porovnat, jak to v budově vypadalo v roce 2017 a v roce 2021.

Hotel Harmonie u Švábova na Jihlavsku

Neděle, 19. března 2023, 09:16

Hotel Harmonie u Švábova na Jihlavsku
Hotel Harmonie u Švábova na Jihlavsku

Objekt donedávna vlastnila pražská firma, která ho prodala novému majiteli. „Dříve měli dříve zájem objekt opravit a opět mu vrátit slávu. Ale možná i kvůli tomu, že několik stovek metrů vedle vyrostl konkurenční wellness resort, se to nakonec nepovedlo," připomněl Tomáš Štancl.

Budovu v dezolátním stavu už nešlo zachránit a nový majitel ji v uplynulých měsících nechal zbourat. „Nový majitel měl prohlásit, že si tam výhledově postaví dům na bydlení," dodal Ladislav Mašek. 
 
 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hotel, Harmonie, ozdravovna, urbex, Švábov, tábor, diskotéky, vandalismus, Medličky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Kyncl

Zoufalý sloh a a zoufalá čeština...

Sobota, 9. září 2023, 06:55Odpovědět

Zůstává už jen ve vzpomínkách. Z dříve známého hotelu Harmonie u Švábova zbyla hromada suti | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.