Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Puklice nebudou jednat o větrnících kvůli negativnímu vyjádření úřadu

Puklice na Jihlavsku zatím nebudou jednat o stavbě tří větrných elektráren, protože na svou žádost o předběžné posouzení záměru dostaly negativní vyjádření od krajského odboru životního prostředí. Uchazečů o stavbu větrníků bylo pět. Investoři mají v tomto okrese zájem stavět větrné elektrárny také například u Suché a u Stonařova, tam by si podle samospráv měly případně firmy všechna povolení vyřizovat samy.

O vyjádření krajského úřadu informovala starostka Puklic Kateřina Pauzarová (bezpartijní) v tomto týdnu na obecním webu. „Obec bude čekat, jestli se legislativa změní tak, že bude pohled na stavbu větrných elektráren přívětivější," vyjádřila se k tomu dále starostka Kateřina Pauzarová. 

Krajský odbor životního prostředí podle zveřejněného vyjádření nedoporučil realizovat stavbu tří větrných elektráren s celkovou výškou 179 metrů mimo jiné i kvůli tomu, že v území hnízdí a žije řada druhů ptáků. Nedaleko obce je přírodní památka Starý Přísecký rybník. Větrné elektrárny by podle úřadu měly dopad také na vzhled území.

Suchá a Stonařov větrné elektrárny řeší

Suchá už uzavřela smlouvu o spolupráci s firmou LCJ Invest, která tam chce podle starosty Tomáše Cahy (nestraník) větrné elektrárny postavit i provozovat. Obci bude dávat finanční příspěvky. Podle starosty je také na investorovi, aby si zajistil všechna potřebná povolení pro stavbu. „Záměr se v katastrálním území Suché týká tří až čtyř větrných elektráren. Stejný investor jedná také se sousedním Stonařovem," uvedl starosta Suché Tomáš Caha.

Ve Stonařově se mohou lidé ke zvažované stavbě větrných elektráren vyjádřit v anketě. Městys se jich ptá, jestli tuto výstavbu podporují, nebo zda jsou proti ní. Mohou také doplnit návrhy na to, jak by měl městys používat peníze získané z provozu větrných elektráren. Vyplněný anketní lístek by podle zveřejněných informací lidé měli hodit do schránky úřadu do 6. března.

Také u Stonařova by mohly být tři až čtyři větrníky. „Na městys se obrátily některé společnosti, potenciální investoři, s tím, že sondují stanoviska obcí, zda by na svém katastru strpěly větrné elektrárny," uvedl starosta Ivan Šulc (nestraník). Zastupitelé budou mít na stole návrh smlouvy o spolupráci s jedním investorem 15. března.

Na území kraje jsou zatím tři místa s větrnými elektrárnami, u Pavlova na Jihlavsku a u obcí Věžnice a Kámen na Havlíčkobrodsku. Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, energie, obce, Vysočina, Puklice, elektrárna, vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Puklice nebudou jednat o větrnících kvůli negativnímu vyjádření úřadu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.