Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavská vysoká škola investuje do nových fasád desítky milionů korun. Musí zachovat historický ráz

Vysoká škola polytechnická Jihlava investuje desítky milionů do obnovy fasády budovy svého sídla. Musí respektovat historický vzhled stavby, energetické úspory očekává díky úpravě oken, dalších chce docílit pomoci fotovoltaických panelů. Úsporu si škola slibuje také od volna mezi semestry.

Na začátku ledna jediná veřejná vysoká škola na Vysočině podepsala smlouvu s dodavatelem opravy části fasády za 27,3 milionu korun. Předtím už do fasády investovala devět milionů korun.

„Práce započaly předáním staveniště 19. ledna a budou trvat do konce roku 2024. V současné době se pracuje na jižním křídle budovy," sdělil mluvčí jihlavské vysoké školy Vendula Marešová

Nová okna může škola měnit jen na částech budovy orientovaných do vnitřního nádvoří. „U venkovního pláště jsou okna repasována, ve vnitřní části proběhne výměna oken, a to z toho důvodu, že se jedná o ochranné památkové pásmo města Jihlavy, které neumožňuje u venkovního pláště výměnu," uvedla Vendula Marešová.

Fotovoltaické panely by chtěla škola kvůli úspoře energie na svoji budovu umístit do dvou let. V loňském roce jí náklady na energie vzrostly na víc než dvojnásobek.

Měsíční pauza mezi semestry

Kvůli snaze ušetřit přeorganizovala akademický rok. Na studenty nyní čeká měsíční pauza mezi semestry, v budově bez studentů bude moci být úsporný režim.

„Začali jsme s výukou dřív, budeme později končit, proto jsme si mohli dovolit udělat mezisemestrální volno," řekla Milena Vlčková z kanceláře rektora. Volno bude od 6. února. Podle dřívějších informací by tím mohla škola ušetřit několik set tisíc korun.

Vysokou školu založenou v roce 2004 navštěvuje asi 2 500 studentů. Její roční rozpočet je okolo 220 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Vysoké školy polytechnické Jihlava

Štítky stavby, školy, vysoké, Jihlava, fasáda, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská vysoká škola investuje do nových fasád desítky milionů korun. Musí zachovat historický ráz | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.