Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zimní stadion v Telči byl u Bohemia Energy. Dnes za elektřinu platí desetinásobek

Náklady na elektřinu zimnímu stadionu v Telči na Jihlavsku vzrostly za rok víc než desetinásobně. Před rokem byl zákazníkem Bohemia Energy. Po jejím krachu bylo složité získat nového dodavatele, řekl provozovatel stadionu Jaroslav Pytlík.

„Od té doby, co zkrachovala Bohemia Energy, tak je to čím dál horší. Myslel jsem si, že se to někde zastaví, ale nezastavilo se to nikde. Za srpen jsme měli měsíční vyúčtování energie 918 tisíc korun," řekl Jaroslav Pytlík. Dřív podle něj bývaly náklady do 100 tisíc korun.

Když Bohemia Energy skončila, měl stadion elektřinu od takzvaného dodavatele poslední instance, což je postup definovaný v zákoně. V případech, kdy nějaký dodavatel zkrachuje, přecházejí jeho klienti automaticky právě k dodavateli poslední instance, než uzavřou řádnou smlouvu s novým dodavatelem. Zajistit si dodávky standardní smlouvou pro stadion bylo podle Pytlíka obtížné. „Nakonec jsme podepsali (smlouvu s) ČEZ, ale ono je v tuto chvíli asi jedno, koho bychom podepsali, jsme ve spotu a teď jsme na 12.500 korunách za megawatthodinu," řekl Pytlík. Před rokem stadion kupoval stejné množství elektřiny za 1200 korun.

Ztrátový provoz 

Zimní stadion byl postaven v roce 2015. Podle Pytlíka je dobře izolovaný a byl stavěný s tím, že náklady na jeho provoz budou nižší než u starších typů stadionů. Přesto je teď nyní jeho provoz měsíčně ztrátový.

Aby byl stadion co nejvíc využívaný, konají se na něm i mládežnické turnaje s účastí až 1000 hráčů. Hodinový pronájem lední plochy tam stojí 4 tisíce korun. Za veřejné bruslení platí lidé na hodinu 50 korun. Náklady na hodinový provoz jsou podle Pytlíka asi 7 tisíc korun. „Je to bez nějakého vnějšího zásahu, vnější dotace neřešitelné. Ani to zastropování (cen energie) tomu nepomůže, pořád to bude 600.000 za zimní stadion jen za elektřinu," řekl Pytlík. O podpoře s provozem chce jednat s telčskou radnicí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto htctelc.com

Štítky energie, sporty, Bohemia Energy, Telč, elektřina, zimní stadion, okres Jihlava, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní stadion v Telči byl u Bohemia Energy. Dnes za elektřinu platí desetinásobek | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.