Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rybník Borovinka už má nové molo. Náklady nepřesáhly 50 tisíc korun

Osadní výbor ve Starých Horách přišel s myšlenkou umístit na hladinu Borovinky plovoucí molo k pohodlnému vstupu do vody s tím, že by ještě letos mělo být hotové. A to se také stalo. Molo je již vyrobeno a dokonce už i na svém místě.

Molo k pohodlnému vstupu do vody nebo k ukotvení lodiček vyrobili pracovníci oddělení technické správy a podzemí pro obyvatele a návštěvníky Starých Hor.

Tento nápad odslouhlasili jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání, kteří akci finančně podpořili, protože pořizovací cena mola byla mimo finanční možnosti výboru. „O převod peněz, konkrétně částky 50 tisíc korun, požádal Osadní výbor Staré Hory. Uvedenou částkou se členové výboru budou podílet na zhotovení a instalaci mola, budoucí provozní výdaje spojené s touto akcí jsou odhadované na tisíc korun za rok," uvedla k této akci na červnovém zasedání zastupitelstva Karolína Koubová (Fórum Jihlava), primátorka města Jihlavy.

Pomohli zruční kutilové 

Pomocnou ruku osadnímu výboru nakonec podali ti nejpovolanější – zruční kutilové z oddělení správy technických služeb a podzemí, kteří svépomocí vyrobili už několik kvalitních děl, například funkční vrátek při ústí šachty kutiště na Rounku.

Rybník Borovinka je hojně využívaný po celý rok – v létě plavci a v zimě otužilci. Jedná se o rybník určený k sportovnímu rybolovu a jeho rozloha je více než 23 tisíc m2.

„Měli jsme štěstí, protože jsme sehnali základní kostru mola za minimálně rok starou nákupní cenu. Pak už stačilo jen zhotovit doplňující kovové části, přidělat sudy, žebřík a kotevní háky pro lodě. Náklady na vyrobení mola nepřesáhly 50 tisíc korun a celá akce trvala kolem tří týdnů i s uložením do vody. Bylo to příjemné zpestření naší práce, která místo pláže, vody a slunce zahrnuje spíše podzemní tmu, chlad a vlhko,“ uvedl vedoucí oddělení Jan Šustr s tím, že další údržbu mola budou mít na starosti členové Osadního výboru Staré Hory, kterým bude molo předáno do užívání.

Molo samotné pochválil i Radek Zvolánek, předseda osadního výboru Jihlava Staré Hory, který zaslal na jihlavský magistrát poděkování: „Děkuji vám za realizaci mola na Borovince. Dle mého názoru i názoru některých obyvatel je molo velmi povedené. Každý den ho již využívají kolemjdoucí nebo náctiletí ke skokům do vody, i když voda je bohužel dosti zelená. Vyřiďte, prosím, poděkování i dalším pracovníkům, kteří se podíleli na realizaci mola.“

Dvě nová mola u Aventinu 

Dvě nová mola vzniknou také u městského rybníka Za Prádelnou. Jedno bude spíše pobytové, druhé bude skákací. 

Rybník u Aventinu bude mít lepší zázemí. Pro relax i koupání poslouží dvě nová mola

Vyznavače přírodního koupání jistě potěší rozhodnutí jihlavských zastupitelů, kteří se shodli na tom, že u městského rybníka Za Prádelnou vyrostou dvě nová mola. Jedno bude spíše pobytové, druhé bude skákací. Hrubý odhad předpokládaných budoucích...

Hrubý odhad předpokládaných budoucích ročních výdajů je do 15 tisíc korun. „Jde o stavbu mola na rybníku pod nákupním centrem Aventin na Pelhřimovské ulici. Jde hlavně o to, aby se tento rybník rekreačně využíval. Takovýho rybník u Jihlavy nemáme," poznamenal na květnovém zastupitelstvu náměstek primátorky Martin Laštovička (KDU - ČSL). 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky molo, Borovinka, osadní, výbor, Staré Hory, Jihlava, Stará hora, rybník, KDU-ČSL, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybník Borovinka už má nové molo. Náklady nepřesáhly 50 tisíc korun | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.