Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Městys Luka nad Jihlavou chce úpravami v krajině zlepšit ochranu před povodní

Radnice v Lukách nad Jihlavou chce příští rok udělat v terénu řadu úprav, které pomohou chránit městys v údolí řeky Jihlavy před povodněmi a erozí půdy. Zároveň umožní lepší vsakování dešťové vody. Na projekt skoro za 30 milionů korun má městys dotaci. Rozsah prací ale bude proti původnímu plánu podstatně menší, protože někteří vlastníci pozemků nechtěli, aby se tam taková opatření uskutečnila, řekl starosta Viktor Wölfl (nestraník).

Projekt připravuje třítisícový městys několik let. Podle starosty se stává, že tam škodí přívalové deště. Eroze půdy je velký problém zvlášť poté, kdy hodně lesů z okolních strání zmizelo kvůli kůrovcové kalamitě. „Takže jsme se rozhodli, že uděláme protierozní a protipovodňová opatření, která by měla být ve prospěch zemědělců a občanů," uvedl Viktor Wölfl.

Městys chce obnovovat meze, které byly kdysi rozorány a vytvářet takzvané vsakovací průlehy a suché hráze, takzvané poldry. Kvůli nesouhlasu vlastníků pozemků se podle starosty chystaný projekt zmenšil asi na polovinu, což je podle něj velká škoda. „Všechna opatření tam zůstala, ale bohužel v mnohem menším rozsahu," řekl.

Dvacet let od ničivé povodně. Velká voda se nevyhnula ani Vysočině, říčka vyplavila tělo utopené ženy

V těchto dnech si připomínáme dvacet let od ničivých povodní, které se určitě svým rozsahem nesmazatelně zapíšou do historie naší země. Záplavy přinesly i oběti na životech. Nejvíce postiženými oblastmi v Čechách bylo povodí Vltavy, později dolní...

Díky projektu přibudou další ochranná opatření k těm, která byla v Lukách nad Jihlavou provedená po velké povodni v roce 1988. Nynější úpravy se budou týkat lokalit u koupaliště a u lyžařské sjezdovky. Například nad koupalištěm by měl být odbahněný a rozšířený rybník a u sjezdovky je naplánovaný poldr. Kvůli dotaci zhruba 23 milionů korun, kterou má městys slíbenou v operačním programu Životní prostředí, by měly být práce hotové do konce příštího roku. Dodavatelskou firmu chce městys vybrat v průběhu zimy, aby pak mohla začít výstavba hned, jak to dovolí počasí.

Městys se stará také o zalesňování. „Od začátku kůrovcové kalamity do dnešního dne máme 100 hektarů obnoveného lesa," řekl starosta. V součtu tyto práce stály zhruba 20 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky ekologie, správa, záplavy, Luka nad Jihlavou, povodeň, projekt, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městys Luka nad Jihlavou chce úpravami v krajině zlepšit ochranu před povodní | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.