Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za odpad mohou lidé v Jihlavě platit až do konce června. Buď hotově, převodem nebo QR kódem

Obyvatelé Jihlavy mohou letos zaplatit za odpad o dva měsíce později než v minulých letech. Informace o poplatcích budou pracovníci ekonomického odboru rozesílat Jihlavanům koncem května. A to buď formou dopisu, nebo e-mailem.

Lidé mají dvě možnosti, jak poplatek za odpad zaplatit - buď hotově na pokladně magistrátu, nebo bezhotovostně z účtu. „Kdo účet nemá, může poplatek uhradit také na pokladně magistrátu, kde je možnost platby kartou, případně poštovní poukázkou,“ vyjmenovala v tiskové zprávě Lucie Šlechtová z ekonomického odboru jihlavského magistrátu a dodává, že každý občan, který nahlásil e-mailovou adresu, tak obdrží e-mail, ve kterém je QR kód pro platbu poplatku. 

804 korun za rok 

Výše poplatku za osobu a rok činí 804 korun, v případě nároku je úleva z poplatku ve výši 100 korun na osobu. Slevu je možné uplatnit, pokud se poplatník zapojí do Programu zodpovědného nakládání s opady. „Jak to udělat, najdete ZDE. Jihlava navíc prosazuje heslo, podle kterého je nejlevnější ten odpad, který vůbec nevznikne. Jak na to, se můžete podívat ZDE," radí Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Evidence narozeného miminka 

Z celkového počtu 52 792 poplatníků je do Programu zodpovědného nakládání s odpady zaevidováno 23 726  lidí. Úleva byla přiznána 17 429 z nich. „Pokud se narodí miminko a rodiče jsou zapojení do programu na základě odpadové nebo Jihlavské karty, měli by si na ni zaevidovat i nově narozené miminko. Nedělá se to totiž automaticky. Tuto agendu spravuje odbor životního prostředí, konkrétně oddělení služeb v životním prostředí,“ upozornila Lucie Šlechtová. 

 Od 1. ledna 2022 mají poplatkovou povinnost i právnické osoby vlastnící nemovitou věc zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba. „Takových poplatníků je v Jihlavě zaevidováno 2191," vyčíslil mluvčí Daněk. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky poplatek, odpad, popelnice, obyvatel, Jihlava, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odpad mohou lidé v Jihlavě platit až do konce června. Buď hotově, převodem nebo QR kódem | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.