Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes je Mezinárodní den Romů. Na jihlavské radnici proto vlaje romská vlajka, a to už třetí rok po sobě

Na dnešní den připadá Mezinárodní den Romů. Na jihlavské radnici proto vlaje romská vlajka. Vyvěsili ji tam Romové, kteří pracují u městské policie coby asistenti prevence kriminality a pracovníci jihlavské Charity.

Mezinárodní den Romů byl ustanoven v roce 1971. Z této doby pochází i oficiální podoba romské vlajky, na níž je vykreslena červená čakra s 16 paprsky na zeleném a modrém pruhu.

Romská vlajka byla poprvé vyvěšena z oken pracovny jihlavské primátorky před třemi lety. „O vyvěšení vlajek na radnici rozhoduje rada města a každý konkrétní případ projednává samostatně," vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Mezinárodní den Romů připadá na 8. duben, což je den vzniku Mezinárodní romské unie. Ta byla založena 8. dubna 1971 na kongresu v Londýně. Kongres se konal z iniciativy Grattana Puxona a Donalda Kenricka z Velké Británie, Matéo Maximoffa z Francie, Jarko Jovanoviće z bývalé Jugoslávie a dalších.

Delegáti kongresu, kterých byly necelé tři desítky, se tehdy dohodli na vzhledu romské vlajky a romské mezinárodní hymny. Dohodli se také na preferenci označení Rom před Cikán.

Romové slaví Mezinárodní den Romů každoročně od roku 1990, kdy byl ustanoven na 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě. V České republice se slaví od roku 2001.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči, Wikipedia

Štítky Rom, Romové, mezinárodní, den, radnice, vlajka, Jihlava, kongres, Mezinárodní romská unie, Londýn, Velká Británie, Francie, Česko, Varšava, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Mezinárodní den Romů. Na jihlavské radnici proto vlaje romská vlajka, a to už třetí rok po sobě | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.