Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na Brněnské ulici bude zároveň sloužit jako komunitní centrum. Do příprav a úprav prostor, kde mohou lidé z Ukrajiny přechodně bydlet, se zapojilo kolem 70 dobrovolníků.

Mezi nimi byli i lidé z Ukrajiny, jako třeba pan Valerij, který se stal domovníkem budovy a se svou ženou je vlastně prvním obyvatelem Ukrajinského domu. Všem dobrovolníkům přišla v pátek odpoledne osobně poděkovat také primátorka Jihlavy Karolína Koubová, která neskrývala své dojetí. „Já jsem úplně dojatá, jak to tady dobrovolníci zvládli. O veškeré vybavení jednotlivých pokojů, vlastně bývalých tříd, se postarali dobrovolníci. My jako město jsme pouze koupili koberec," řekla dojatá primátorka Karolína Koubová novinářům. 

Bývalý DDM byl od roku 2016 prázdný. Město již dříve plánovalo, že bude budova využita jako komunitní centrum. Město chtělo původně pro ubytování uprchlíků využít všechna tři patra. „I po diskusích s dobrovolníky bylo jasné, že potřebujeme nějaké komunitní centrum," dodává Koubová. 

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě do dneška podle webu kraje odbavilo 6881 uprchlíků.

Přízemí budovy bude Ukrajincům sloužit jako veřejný prostor, do bývalé tělocvičny město zakoupilo zmíněný koberec. Místnost kromě něj zútulnilo také velké množství hraček, stolních her, nechybí ani nábytek k sezení. V přízemí se zároveň nachází kočárkárna a také učebna, kde bude probíhat výuka češtiny. Vedle je Ukrajincům k dispozici šatna se zkušebními kabinkami, kde si mohou vybrat z vytříděného a podle velikostí seřazeného oblečení.

Samotné ubytování se nachází v upravených vrchních dvou patrech. Dočasný azyl v bývalých třídách, které jsou nyní vybaveny nábytkem a skříněmi, může využít zhruba 30 uprchlíků. Ti mají na každém patře k dispozici prostornou kuchyň s jídelnou a televizí, samozřejmě i sociální zařízení a sprchu. O provoz domu se bude starat Středisko křesťanské pomoci, které už má v Jihlavě na starosti azylový dům a přes zimu také Noclehárnu Havaj. „Je to pořád velká neznámá. Budeme to za pochodu ladit. Zatím prvním ubytovaným je pan Valerij s manželkou. Zatím nevíme, kdy přijdou další zájemci o ubytování," řekl během včerejšího otevření David Chlupáček, ředitel Střediska křesťanské pomoci. Zároveň připomněl, že budova bývalého DDM měla v době covidové pandemie sloužit jako případná izolační „ubytovna" pro bezdomovce, kteří by byli nakažení koronavirem. V tomto případně naštěstí budova nenašla příliš využití. 

Ukrajinský dům v Jihlavě

Sobota, 26. března 2022, 12:19

Ukrajinský dům v Jihlavě
Ukrajinský dům v Jihlavě

Na něj zavítali také manželé Fiedlerovi z F pointu, kteří mluvili o tom, že do jejich působiště nyní chodí i stovka lidí z Ukrajiny, zajímají se třeba i o výuku češtiny. „Dříve jsme měli odpoledne na starost patnáct dvacet dětí. Naši poradnu nyní vyhledávají i dospělí," poznamenala Dana Fiedlerová.  

Ukrajinský dům v neděli ještě vysvětí pravoslavný kněz. Jihlavská pravoslavná církevní obec také pomáhá uprchlíkům, přechodné ubytování má pro šest lidí. Město Jihlava zatím poskytuje provizorní nocleh uprchlíkům v městském penzionu v Husově ulici.

„Jihlavské školy v současné době navštěvuje zhruba 200 dětí z Ukrajiny. Kapacita je tak téměř naplněna. Zbývá několik jednotek volných míst. Ve školkách je situace stejná," informoval během otevření Ukrajinského domu Petr Ryška, náměstek primátorky Jihlavy. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky azyl, ubytování, pobyt, pomoc, otevření, DDM, uprchlík, Ukrajina, Jihlava, foto, video, dům, Dům dětí a mládeže, Karolína Koubová, Petr Ryška, Havaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.