Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Konec jízdy po frekventovaných silnicích. V Jihlavě začne stavba nové cyklostezky, povede od kaštanové aleje

Město Jihlava rozšíří síť cyklostezek, stavba další z nich začne už letos v květnu. Díky ní už nebudou muset cyklisté jezdit po frekventovaných silnicích. Ve městě je aktuálně vybudováno 39 kilometrů stezek a tras pro cyklisty.

Zmíněná nová cyklostezka povede od kaštanové aleje po ulici Telečská. Stezka o délce 793 metrů bude odvádět cyklisty z vysoce frekventované silnice směrem od Pelhřimova.

Trasa cyklostezky je rozdělena na dva samostatné úseky. Jeden podél výpadovky na Pelhřimov od kaštanové aleje po podjezd pod obchvatem Jihlavy a druhý úsek od úrovňové křižovatky u kotelny pod hřbitovem po napojení na stávající cyklostezku Na Skalce u ulice Telečská. „Stezka bude odvádět cyklisty z vysoce frekventované silnice směrem od Pelhřimova, ulice Žižkova a U Hřbitova,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška s tím, že celá cyklostezka by měla být hotová do poloviny listopadu.

V Jihlavě je v současnosti vybudováno 39 kilometrů stezek a tras pro cyklisty. Všechny jsou popsané ZDE. 

Ještě teď na jaře, konkrétně v dubnu, se v Jihlavě začne budovat také 893 metrů dlouhá cyklostezka od ulice Mlýnská po ulici Helenínskou kolem Plastikovu. „Jde o poslední úsek s chybějící cyklotrasou podél řeky Jihlavy. Na obou koncích bude napojena na již stávající stezky. Hotová by měla být do konce května 2023," popsal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Řešení nepřehledné křižovatky

Cyklisty určitě potěší také nová cyklostezka, která bude vybudovaná U Koželuhů. Celková délka stezky bude 445 metrů a k tomu bude v délce 140 m opravena silnice v ulici Na Sádkách. „Plánovaný úsek cyklostezky doplňuje chybějící část trasy do centra města z Hosova s další návazností na Vysokou a Popice s rozvíjející se bytovou výstavbou a dále na trasu vedoucí do Třeště,“ vysvětlil Petr Ryška.

Stezka odvede cyklisty z ulice Telečská a Fibichova s vyšší frekvencí aut a dále z ulice U Koželuhů, kde jsou vzhledem k technickým parametrům komunikace a nepřehledné křižovatce s ulicí U Větrníku velmi stísněné poměry pro souběžný provoz aut a cyklistů. Celá stavba by měla být hotova do konce srpna.

Stezka kolem jihlavské zoo 

Do budoucna se v Jihlavě počítá také s novou cyklostezkou mezi ulicí Křižíkova a následně kolem zoo, se stezkou, po které dojedou lidé z Hruškových Dvorů až k čističce odpadních vod nebo s krátkou cyklostezkou mezi Pančanovou a Sasovem. „Poslední zmíněná stezka povede kolem ohrady s koňmi a v plánu je tam i úprava skály na začátku úseku,“ doplnil Petr Ryška.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky cyklostezka, cyklista, trasa, stezka, doprava, Jihlava, silnice, Petr Ryška, Pelhřimov, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec jízdy po frekventovaných silnicích. V Jihlavě začne stavba nové cyklostezky, povede od kaštanové aleje | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.