Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Třešti panuje stavební ruch, v budově školy lidé najdou sál pro 100 lidí a asi i cukrárnu. Pojďte nahlédnout dovnitř

Už téměř půl roku probíhá na náměstí v Třešti rekonstrukce budovy, kde naposledy sídlila místní učňovská škola. Zhruba stejný počet měsíců ještě mají stavební dělníci na dokončení prací. Protože, jak zjistila naše redakce, pokud vše půjde podle plánu, tak by mělo být vše hotovo během letošního léta.

Aktuálně je hotova většina bouracích prací a v těchto dnech probíhá výměna prvních oken. Jak to tak ale na stavbách a během oprav bývá, ani v Třešti se práce neobešly bez komplikací. „Při kontrole dřevěných konstrukcí v podlaze půdy bylo zjištěno, že stav těchto konstrukcí je velmi problematický, provádíme tedy odkrytí půdovek včetně zásypu v celé ploše půdy – následně zde bude instalována - oproti původnímu záměru v projektu - minerální vata jako tepelná izolace nejvyššího podlaží. Ve spolupráci s projektanty řešíme také ideální tvar hlediště a jeviště sálu, který vznikne v přízemí školy,“ sdělil na dotaz redakce Drbny starosta Třeště Vladislav Hynk. Jak dále připomněl, budovu školy na náměstí naposledy užívala místní učňovská škola, která byla krajská, a to zhruba před deseti lety. „Budova, která je nyní prázdná, tehdy sloužila k výuce,“ dodává Hynk.

A k čemu bude budova na třešťském náměstí sloužit po rekonstrukci? Podle starosty bude do nově opravených prostor především přesunuta výuka místní základní umělecké školy – tedy oborů výtvarného, hudebního, tanečního i literárně-dramatického. „Současně zde vznikne i nový sál pro cca 100 diváků s elevací. Dále bude část prostředního podlaží využita pro výstavu historických plastikových modelů a jako vzpomínka na RAF letce a nejenom na ně. V přízemí počítáme s prostorem pro lékárnu, cukrárnu s kavárnou či pobočku banky,“ jmenuje starosta Třeště.

Jednání o prodloužení termínu 

Rekonstrukce budovy školy v Třešti vyjde zhruba na 75 milionů korun. Podle starosty Hynka získala Třešť na opravu dotaci ve výši 20 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj.

Dokončení oprav je podle Hynka smluvně plánované na letošní léto. „V současné době ale jednáme se zhotovitelem z důvodu nepředvídatelných víceprací - rozšíření předmětu díla - o prodloužení termínu do cca října letošního roku,“ upřesnil starosta Třeště k termínu dokončení.

Rekonstrukci budovy bývalé školy kvitují lidé na sociálních sítích. Vesměs se shodují na tom, že si to budova po letech chátrání zasloužila a že je dobře, že bude mít zase smysluplné využití. „Jsem moc ráda, že moje stará škola se opraví a bude sloužit zase dětem,“ vyjádřila se na facebookové stránce Třeště Jarmila Buchtíková. Podobný názor má i Vojtěch Barcal, který chválí výběr nových oken. „Ta okna jsou skvělá. Dobře zvýrazňují starobylost budovy.“

Na stavbě aktuálně probíhá výměna prvních oken 

Starosta Vladislav Hynk připomíná ještě další dva významné projekty, které byly započaty již v roce 2021 a letos by měly být dokončené. „Kromě zmiňované rekonstrukce školy zhotovujeme novou kanalizaci i s čistírnami odpadních vod v našich místních částech Buková a Salavice, dokončujeme cyklostezku-cyklotrasu mezi Třeští, Jezdovicemi a Salavicemi. Jedná se ve všech případech o velké projekty s nákladem přes 50 milionů korun,“ doplnil Hynk k dalším letošním investicím v šestitisícové Třešti.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková, Město Třešť

Štítky oprava, rekonstrukce, škola, náměstí, Třešť, okno, Royal Air Force, Salavice, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třešti panuje stavební ruch, v budově školy lidé najdou sál pro 100 lidí a asi i cukrárnu. Pojďte nahlédnout dovnitř | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.