Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dva domovníci v Jihlavě skončí. Stát už na ně nebude posílat peníze

Podle vyjádření Ministerstva vnitra v tomto roce už nebude vypsaný dotační program na podporu prevence kriminality. Skončí tak podpora domovníků. Jihlava od února projekt přeruší. Asistenti prevence kriminality při Městské policii Jihlava ale budou nadále normálně pokračovat.

Projekt na podporu domovníků v problematických lokalitách, jehož cílem bylo ušetřit peníze za opravy domů po neshodách s nájemníky, se Jihlava rozhodla po půlročním testování prozatím přerušit. „Nebudeme pokračovat v projektu, když ho nemáme z čeho zaplatit, asistenti prevence kriminality se ale u městské policie velmi osvědčili a byla by škoda zastavit i jejich fungování,“ řekl jihlavský radní pro oblast sociálních věcí Daniel Škarka (Fórum Jihlava). Podle jeho slov se předpokládá podpora asistentů z programů Evropské unie, proto chce město dočasné období bez dotačních peněz překlenout z vlastních prostředků. „Také v případě domovníků se snad k podpoře vrátíme, protože jakmile se objeví nějaký dotační zdroj, tak bychom jejich činnost chtěli obnovit,“ ujistil radní Škarka.

Čtyři asistenti prevence kriminality působí v Jihlavě už rok. Spolu s policií monitorují veřejný pořádek

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě byla zahájena v květnu 2020, asistenti tak již mají za sebou první rok úspěšné práce. Pomáhají nejen městské, ale i státní policii s dohledem na bezpečnost v centru města, a svými preventivními...

V rámci pilotního projektu „Domovník preventista – 2021“ platila Jihlava od léta 2021 dva domovníky, kteří dohlíželi na dodržování pořádku ve dvou bytových domech města na ulici Komenského a v ulici Malátova a v jejich okolí. „Komunikovali s nájemníky a tím předcházeli trestné činnosti a přestupkovému jednání. Působili preventivně i proti sociálně patologickým jevům,“ uvedl Daniel Škarka.

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě byla zahájena v květnu 2020, a asistenti tak mají za sebou už více než jeden a půl roku úspěšné práce. Pomáhají nejen městské, ale i státní policii s dohledem na bezpečnost v centru města a svými preventivními kroky přispívají ke snižování výskytu trestných činů. Monitorují veřejný pořádek a budují důvěru uvnitř komunity osob žijících v problémových lokalitách.

Pro větší bezpečí jezdí v jihlavské MHD strážníci. I jako doprovod revizorům

Bezpečí v centru Jihlavy. Téma, které se v posledních měsících ve městě často skloňuje, a to hlavně na sociálních sítích. Někteří lidé, kteří cestují městskou hromadnou dopravou (MHD), si nyní stěžuji i na problematické cestující. Město se proto...

Zmínění asistenti na podzim roku 2021 obcházeli vybrané jihlavské základní školy a mluvili se žáky o Romech. „Tématem besed byla romská historie a kultura. Přednášky provedené interaktivní formou byly určeny převážně žákům na druhém stupni ZŠ," informoval jiř dříve Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Do jihlavských škol chodí asistenti prevence kriminality. S dětmi mluví o Romech

Na některých vybraných školách v Jihlavě probíhají besedy o Romech. S tímto tématem do základních škol přichází asistenti prevence kriminality městské policie.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky domovník, prevence, byt, kriminalita, dotace, podpora, Jihlava, prevence kriminality, peníze, projekt, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

A nepřišlo by levněji, než platit preventisty, kriminálním živlům sebrat dávky a takový kriminál, aby se tam báli vrátit. Ale to by byl, soudě podle preventistů, rasismus.

Neděle, 23. ledna 2022, 16:09Odpovědět

Dva domovníci v Jihlavě skončí. Stát už na ně nebude posílat peníze | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.