Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihlavě se loni uskutečnilo skoro 2400 kremací. Kvůli epidemii se musí občas využívat i starší záložní pec

Jihlavské krematorium, které je jediné na Vysočině, v roce 2021 uskutečnilo 2400 kremací. V porovnání s běžnými roky před epidemií koronaviru byl jejich počet vyšší asi o 400, krematoruim muselo v závěru loňska fungovat naplno. Starají se o něj pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ).

Na Vysočině podle údajů ministerstva zdravotnictví loni v prosinci zemřelo 135 lidí s covidem-19, v listopadu zemřelo 74 nakažených lidí. Od začátku epidemie zemřelo na Vysočině podle dat ministerstva 1609 nakažených obyvatel, z těchto úmrtí připadá na minulý rok 919.

Dva dny před vánočními svátky se v Jihlavě uskutečnilo 41 kremací. „Což znamenalo, že jsme museli najet na dvě dvanáctihodinové směny," uvedl mluvčí SMJ Martin Málek. Vysoký byl počet pohřbů žehem také v posledních dvou dnech minulého roku. Celkově se tam v prosinci uskutečnilo 244 žehů, zatímco průměrný počet za měsíc bývá do 160.

Historie jihlavského krematoria

Před začátkem epidemie se podle Málka konalo v Jihlavě ročně 1800 až 2000 kremací. V roce 2020 se jich uskutečnilo 2318, loni počet ještě stoupl o 75 na 2393 žehů. „Kvůli epidemii musí krematorium občas využívat i starší záložní pec," dodává Martin Málek. 

Jihlavské krematorium se začalo stavět v roce 1971. Objekt tehdy převzala a provoz zahájila organizace Technické služby města v roce 1976. V roce 1983 se uvedlo do provozu úložiště v urnovém háji a v témže roce byla zrenovována kremační pec. K původní kremační peci byla nová pec osazená v roce 1998. Krematorium v minulých letech prošlo rozsáhlou modernizací a jeho zařízení splňuje nejpřísnější požadavky kladené na důstojnost smutečních obřadů, tak i na hygienické a ekologické normy. 

Česká republika je první na světě v počtu krematorií na množství obyvatel. Máme jich zde dvacet sedm. Dále je naše republika třetí na světě na přepočet obyvatel, co se týká poměrů žehů a pohřbu do země. 

V České republice je 74% žehů a 26% pohřbů do země.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Služby města Jihlavy

Štítky služby, covid, koronavirus, krematorium, pohřebnictví, Vysočina, 2021, Jihlava, Kraj Vysočina, pec, epidemie, pandemie covidu-19, Martin Málek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se loni uskutečnilo skoro 2400 kremací. Kvůli epidemii se musí občas využívat i starší záložní pec | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.