Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zajděte se podívat na betlém v jihlavském kostele Matky Boží. Má 360 figurek a je největší na Vysočině

Přes 360 ručně vyřezávaných figurek a na 50 metrech čtverečních velké množství čerstvého mechu a kůry z lesa a několik desítek domů, hradů a zámků. Tak vypadá betlém zpřístupněný v Jihlavě v kostele Nanebevzetí Panny Marie v ulici Matky Boží. Podle minoritů z kostela jde o největší betlém na Vysočině. Toto vzácné dílo je přístupné od 24. prosince do 2. února.

Každý rok před Vánocemi zabere postavení betléma zhruba jeden měsíc, využije se přitom plocha asi 50 metrů čtverečních, spotřebuje se velké množství čerstvého mechu a kůry z lesa a postaví se zhruba 360 ručně vyřezávaných figurek a k nim desítky domků včetně 30 dřevěných zámků a hradů.

Betlém a jeho instalaci má na starosti Pavel Procházka. Aktuálně betlém dokončuje.

První betlém jako živou scénu Kristova narození připravil o Štědrém dnu v roce 1223 ve skalní jeskyni u italského města Brescia pozdější světec František z Assisi.

Podle minoritů z kostela Nanebevzetí Panny Marie jde zřejmě o největší Betlém na Vysočině, má rozlohu asi 50 m2, obsahuje 360 figur, 30 hradů a zámků. Jeho počátky sahají do druhé poloviny 19. století.  

Figurky ze vzácného dřeva

Betlém je výsledkem dlouholeté práce celé řady lidových umělců. Nejstarší figurky vyřezával lodník Ambrož Khok, který se od dětství plavil po celém světě a věnoval se vyřezávání. „Od něho pochází jesličky se svatou rodinou, Tři králové a jejich družina vyřezané z cedrového, mahagonového a jiných vzácných dřev. Druhou část betlému vyřezávala rodina Boudných z Brtnice u Jihlavy. Od ní pocházejí hlavně figurky darovníků (Jihlavanů) připomínající jihlavské kroje; také figurky havířů s náčiním,“ upřesňuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Postupně byl betlém doplňován a upravován do dnešního stavu, zvlášť jihlavským malířem a řezbářem Franzem Pettanem, který také každoročně betlém stavěl až do roku 1945; ten rovněž zhotovil betlém i pro město Drážďany.

Součástí jsou i zámky a hrady

Pohádkový ráz zvyšuje ještě množství nejrůznějších hradů, zámků, zřícenin i chaloupek, které tvořila bohatá fantazie jihlavských stavitelů i umělců. „Především Gottfried Miksche, Hilarius Schindelka, Gustav Pfeifer, Jindřich Jindra, Jan a Gustav Pokorných, Karel Fischer a dalších,“ jmenuje dále mluvčí Daněk.

Mimo množství malých modelů má minoritský betlém asi 30 velkých zámků a hradů, z nichž největší mají rozlohu 2 x 1 m. Každý má množství věžiček a ornamentů, ve kterých jsou najednou všechny slohy. Renesanční ozdoby jsou sloučeny s gotickými oblouky, čínskými střechami a orientální nádherou. Mnohé modely jsou dělány podle skutečnosti. Modely domečků z březové kůry byly pořízeny od tehdejšího faráře P. Aloise Kadlece. 

Betlém má dvě soupravy kulis (pozadí), a to buď Palestinu, nebo středověkou Jihlavu, ty namaloval akademický malíř Gustav Krumm. „Tyto soupravy se pravidelně střídají. V roce 1952 byly všechny figurky opraveny a omalovány akademickým malířem Gustavem Krummem. V této době, podle archivního zápisu P. Jaroslava Veselého, jihlavského rodáka, velkého betlemáře a celoživotního kaplana ve zdejším kostele, čítal betlém kromě 30 domků a hradů, 360 figurek s příslušenstvím: Svatá rodina (3 P. Marie, sv. Josef, Ježíšek v jesličkách, 3 andělé, volek, oslík); Tři králové (2 soupravy, 19 průvodců, 6 koní, 4 velbloudi, 3 sloni); 109 darovníků, jihlavských občanů; 6 havířů s náčiním; 119 oveček; 54 krav; 20 hus a několik slepic,“ dodal závěrem Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky betlém, výstava, Matky Boží, kostel, Vánoce, Jihlava, hrad, Kraj Vysočina, zámek, Nanebevzetí Panny Marie, Pavel Procházka, Štědrý den, Tři králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajděte se podívat na betlém v jihlavském kostele Matky Boží. Má 360 figurek a je největší na Vysočině | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.