Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavský Vrakbar slaví narozeniny. Mládeži a školám pomáhá téměř čtvrtstoletí

Jihlavský Vrakbar si v tomto roce připomíná už 24 let od svého založení. Vrakbaru věnovala svůj um a energii už hezká řádka pracovníků a vedoucích, kteří na dobu svého působení stále rádi vzpomínají. Od svého vzniku prošlo středisko vývojem jak v nabídce poskytovaných služeb, tak i zaměřením na cílovou skupinu.

Do konce roku 2007 fungovalo Centrum prevence a nízkoprahový klub pro děti a mládež Vrakbar (NZDM Vrakbar) jako jedno zařízení, které svou činnost zaměřovalo na tři hlavní oblasti:

  • dopolední Programy primární prevence pro školní kolektivy,
  • odpolední Nízkoprahový klub pro mládež 
  • terénní práci

Vlivem legislativních změn, nárůstem odborných požadavků na pracovníky a zejména na kvalitu poskytovaných služeb došlo v roce 2008 k úplnému oddělení jednotlivých činností a vznikají dvě samostatné služby – Centrum primární prevence Vrakbar a NZDM Vrakbar. „A z někdejších žáků a klientů jsou už dnes i naši zaměstnanci,“ dodává jedna z pracovnic Romana Kubů.

Je jihlavský Vrakbar opravdu bar? Nikoliv, jde o sociální službu

Vrakbar v Jihlavě. Zařízení, jehož název by mohl evokovat, že se jedná o bar. Je to ale trochu jinak. Jihlavský Vrakbar začal fungovat v roce 1997 jako klub. Od roku 2006, kdy vstoupil v platnost zákon o sociálních službách, se změnil na sociální...

V současné době se Vrakbar zaměřuje zejména na programy primární prevence rizikového chování pro žáky a studenty ZŠ a SŠ na Jihlavsku a Pelhřimovsku. „Všemi nabízenými programy prostupuje téma vztahů, které považujeme nejen ve školních třídách za stěžejní. Dotýkáme se přitom i specifických okruhů jako je závislost, tolerance nebo partnerství, intenzivně se věnujeme problematice dění a komunikace na sociálních sítích i rizikům hráčství. Kvůli uzavření škol v souvislosti s Covid-19 jsme se s primární prevencí do on-line prostoru přesunuli také, a nabízeli třídám programy na dálku. Epidemie nás rovněž přiměla vytvořit několik programů pro podporu duševního zdraví, na které žáci reagují velmi vstřícně a s povděkem,“ říká další pracovník Vrakbaru Jan Tkadleček.

V rámci preventivních aktivit Vrakbar pracuje i s učiteli, kterým nabízí prostor supervizní skupiny, pro školní metodiky prevence zaměstnanci Vrakbaru provádí dvakrát za školní rok setkání školních metodiků prevence. „Školám poskytujeme informační servis a základní poradenství. Aktuálně tvoří tým Centra prevence osm pracovníků, z čehož jsou čtyři na částečný úvazek a zbývající externí lektoři na dohodu o provedení práce,“ jmenuje Romana Kubů.

Co dělají jihlavští streetworkeři? Mladí lidé se venku cítí bezpečněji, říká terénní pracovnice

Jihlavské Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Vrakbar Jihlava (NZDM) kromě ambulantní formy pomoci nabízí také pomoc v terénu. Co se pod ní skrývá? Co vlastně obnáší tato „práce na ulici“?

Od roku 2022 chce Vrakbar rozšířit škálu nabízených aktivit o vzdělávání pedagogů. V rámci interaktivních seminářů se zaměří na témata související s primární prevencí a s budováním zdravého klimatu ve třídách, jako je například práce s třídními pravidly, role třídního učitele, vedení třídnických hodin a podobně. „Vzdělávací semináře by měly zároveň reagovat na aktuální potřeby učitelů, protože jejich práce je jedna z nejnáročnějších a na nich škola stojí i padá. Opakovaně přitom zjišťujeme, že školní prostředí se vedle rodiny stává stále důležitějším místem, kde se formuje lidská osobnost, schopnost vzájemného soužití a celkový přístup k životu,“ dodává Tkadleček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vrakbar Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky Vrakbar, mládež, sociální, pomoc, výročí, Jihlava, Pelhřimov, prevence, Jan Tkadleček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Vrakbar slaví narozeniny. Mládeži a školám pomáhá téměř čtvrtstoletí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.