Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novou alej v Jihlavě symbolicky otevřelo pouštění draků. Podívejte se, jak to desítkám rodin létalo

Jihlava má novou alej. Vede ze Skalky k „tankové“ cestě směřující k Pístovu. Město ji symbolicky otevřelo drakiádou, na kterou zavítaly, i navzdory sychravému počasí, desítky rodin.

„Šedivý pohled na kopec s Merfortovým křížem v pátek 12. listopadu odpoledne ozdobili draci, pod kterými v údolí plápolaly ohně – nejen pro zahřátí, ale také na ohřátí špekáčků, které byly první stovce návštěvníků věnovány zdarma," jmenuje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. Náměstek primátorky pro územní plánování a životní prostředí Vít Zeman zde přítomným představil budoucí podobu této lokality. Uklidnil, že v budoucnu se zde stavět nebude, naopak bude ještě zelenější.

Všechny potřebné informace o nové jihlavské aleji lze najít na tomto webu

„Je to taková první vlaštovka naší filozofie – když zahustíme širší centrum bytovými domy, tak můžeme více zazelenit periferii. Letos zahajujeme projekty stovek nových bytů, aniž bychom sahali do polí za městem. Adaptaci na změnu klimatu myslíme vážně a alejím jako je tato, máme připravené i medonosné a biodiverzní pásy, a to i na dalších místech v příměstské krajině,“ uvedl náměstek Vít Zeman, kterému na místě nabídli pomoc i zástupci spolku včelařů. Ti zasadili stromy u zdejší „tankové“ cesty – obě aleje se tak po vysázení dalších 50 stromů u Skalky propojí.

Alej se v budoucnu stane páteří zelené rekreační oblasti navržené v rámci Masterplanu Jihlava Jih, který lze najít na stránkách města. V dalších etapách se počítá kromě výsadby dalších stromů také s osetím travní směsí, přibydou zde i odpočinková místa s lavičkami. „Jednáme také s vlastníkem blízkého bunkru i pozemku, na kterém by mohla v řádu pár let vzniknout rozhledna, aby tato dvě místa s krásným výhledem na historické centrum byla jednou veřejnosti také zpřístupněna,“ doplnil náměstek.

Aby Jihlavané získali bližší vztah k přírodě a měli další důvod, proč se k aleji vydat, bylo ke konci uplynulého týdne možno strom symbolicky adoptovat. Zájemci si mohli vybrat hned z několika druhů stromů - z hrušně, jabloně, třešně, slivoně, lípy, jeřábu či javoru. Zájemců bylo hodně, během několika hodin byly všechny stromy k adopci zamluvené. 

Jihlava má na Skalce novou alej. Lidé mohou adoptovat třeba hrušeň, třešeň či javor

Na jihlavské Skalce je třicítka nových stromů. Slavnostní otevření nové aleje proběhne 12. listopadu od 15 hodin, kdy se za Merfortovým křížem uskuteční drakiáda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky alej, strom, Skalka, Jihlava, adopce, drak, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou alej v Jihlavě symbolicky otevřelo pouštění draků. Podívejte se, jak to desítkám rodin létalo | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.