Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Restauratéři v Jihlavě mohou požádat o vrácení poplatku za zahrádku. Manuál se asi o rok odloží

Dobrá zpráva pro provozovatele restaurací v Jihlavě. Kvůli dopadům covidové pandemie mohou jihlavskou radnici požádat o vrácení letošního poplatku za letní zahrádku. O tomto kroku, tedy odpuštění platby, budou jednat jihlavští radní za dva týdny. Mluvit se bude také o takzvaném Manuálu dobrých restauračních zahrádek.

„Předpokládám, že odpuštění plateb bude schváleno," řekl Petr Ryška (ODS), náměstek primátorky. Doplnil, že v loňském roce mohli provozovatelé restaurací požádat o vrácení platby za jaro a pak i za podzim. 

Radní města nedávno rozhodli o tom, že letos vrátí provozovatelům restaurací celý poplatek za zahrádku, pokud o to požádají. „I po zkušenosti z roku 2020, kdy si zdaleka nepožádali všichni, požádalo jich málo, jsme řekli, že je teď všechny oslovíme," ujistil Ryška. 

V Jihlavě letos provozuje restaurační zahrádku na pozemku města 23 restauratérů, v loni to bylo o čtyři restauratéry více. Vybrané poplatky se pohybovaly okolo 160 tisíc korun.

Na náměstí zatím restauratéři za metr čtvereční plochy pro zahrádku platili dvě koruny za den a jinde korunu. Tento poplatek se měl zvýšit na deset korun za každý zabraný metr čtvereční. 

Zahrádka podle manuálu 

Provozovatelé, jejichž zahrádka bude odpovídat požadavkům v takzvaném Manuálu dobrých restauračních zahrádek, měli od ledna 2022 od radnice dostat devadesátiprocentní slevu z poplatku. Zmíněný manuál, jenž zpracoval útvar městského architekta, rada města schválila už letos na jaře. „Pro některé restauratéry by to bylo komplikované. Proto předpokládám, že se na radě shodneme na tom, že by manuál nakonec začal platit až od roku 2023," uvedl Petr Ryška. Podle něj tak restauratéři budou mít víc času na případné změny. 

Na změny máme čas, říká primátorka Koubová 

Podle primátorky Jihlavy Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) je dobře, že takový manuál ve městě vznikl. „Díky němu bude veřejný prostor esteticky pěkný. I ve spolupráci s památkáři budeme v této oblasti postupovat pomalu. Na všechny změny máme čas. Nechci, aby to bylo na sílu," dodává k případnému odložení až na rok 2023 primátorka Karolína Koubová. 

A jak by měly takové zahrádky podle Manuálu vypadat? Ideálně by měly být bez ohrazení a neměly by překážet chodcům. Mobiliář mají mít z tradičních materiálů, jako je dřevo, sklo, kov, textil nebo ratan. Podesty by měly mít jenom tam, kde je potřeba vyrovnat svažitý terén. Zahrádka podle manuálu také nemá sloužit jako nosič reklam.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky restaurace, zahrádka, poplatek, majitel, manuál, koronavirus, covid, Jihlava, platba, Petr Ryška, Karolína Koubová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauratéři v Jihlavě mohou požádat o vrácení poplatku za zahrádku. Manuál se asi o rok odloží | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.