Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V mokřadu u Dušejova se poprvé objevil chráněný druh vážky. Hezký dárek k výročí, říká ochránkyně

V mokřadu u Dušejova na Jihlavsku letošní průzkum poprvé potvrdil výskyt mezinárodně chráněné vážky jasnoskvrnné. O území se přes 12 let starají ochránci přírody. To, že se tam objevují druhy vážek vázané na prameniště, rašeliniště a čisté štěrkové potoky, je pro ochranáře dokladem, že péče přináší výsledky, sdělila Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), která průzkum provádí.

Vážka jasnoskvrnná je druh chráněný v evropské soustavě Natura 2000. „Toto je hezký dárek k letošnímu vyhlášenému roku vážek," uvedla Kateřina Landová. Doplnila to, že v lokalitě na Jihlavsku byla zaznamenaná i na stanoviště vybíravá vážka hnědoskvrnná a páskovec kroužkovaný, což je vážka vázaná na potoky s písčitým dnem.

Rokem vážek vyhlásil letošek Český svaz ochránců přírody, aby upozornil na tyto druhy hmyzu a na prostředí, ve kterém žijí.

U Dušejova je podle ČSOP jedna z nejcennějších mokřadních lokalit na Jihlavsku. V minulosti hospodáři louky pravidelně ručně kosili. Značné znehodnocení mokřadu podle ochránců způsobily zásahy provedené ve druhé polovině minulého století při intenzifikaci zemědělství, kdy tam byly udělané odvodňovací meliorace, těžila se rašelina a bylo napřímené koryto potoka.

Před nevhodnými zásahy bylo podle ochránců částečně uchráněné jen samotné rašeliniště, který je od roku 1999 přírodní rezervací. ČSOP tam následně vykoupil pozemky z veřejné sbírky Místo pro přírodu, čímž pomohl lokalitu ucelit. Starají se o ni dobrovolníci z Pozemkového spolku Gallinago při České společnosti ornitologické na Vysočině. Snaží se tam o zachování rašelinišť, podmáčených luk s mělkými tůněmi a o rozvolnění koryta potoka.

V mokřadu Chvojnov se podle ochránců přírody vyskytuje řada zajímavých druhů, z ptáků třeba bekasina otavní a čáp černý. V tůních žijí žáby a čolci, rostou tam orchideje a masožravé rostliny bublinatky a rosnatky a raritní druhy mechů. Průzkum vážek finančně podpořil ČSOP z programu na ochranu biodiverzity.

Vážka jasnoskvrnná (Leucorrhinia pectoralis)

Tento druh je vázán na stojaté vody. Hojně vyhledává slatinné vody, přechodová či vrchovištní rašeliniště. Jedním z hlavních faktorů ovlivňující výskyt je přítomnost bohaté litorální vegetace a doprovodné vzrostlé zeleně v okolí vodních ploch. Potřebuje stálou výšku vodní hladiny.

V rámci ČR se vyskytuje po celém území, ostrůvkovitě. Hlavní oblasti výskytu: jižní Čechy, sever Čech a sever Moravy a Slezko. Výskyt tohoto druhu vážky je na Vysočině hodně lokální a populace jsou často slabé a mají přechodný charakter. I řada recentních lokalit, zejména na Jihlavsku a Třebíčsku, nebyla v posledních letech potvrzena. Druh je velmi citlivý na změny prostředí, dokáže však kolonizovat i nové vhodné nádrže či tůně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Křivan | Zdroj ČTK, Příroda Vysočiny

Štítky ČR, příroda, vážka, nález, ochrana, Dušejov, mokřady, Jihlavsko, Český svaz ochránců přírody, rašeliniště, potok, okres Jihlava, Natura 2000, průzkum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V mokřadu u Dušejova se poprvé objevil chráněný druh vážky. Hezký dárek k výročí, říká ochránkyně | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.