Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Proti černým skládkám v centru bojuje Jihlava cedulemi. Už se objevily první výsledky

Vedení Jihlavy se rozhodlo zatočit s černými skládkami v městské památkové rezervaci. Vedle podzemních kontejnerů v lokalitě za Snahou, které jsou často přeplněné, a odpad se tak hromadil i okolo, jsou nyní k vidění speciální cedule.

Na nich je vysvětleno, co vše do kontejnerů patří a co tam naopak lidé vhazovat nesmí. Na ceduli nechybí ani upozornění, že nádoby slouží pouze obyvatelům, nikoliv podnikatelům.

Cedule je u podzemních kontejnerů měsíc a už přináší první výsledky. „Opravdu tam došlo k výraznému zlepšení pořádku. Okolo kontejnerů je nyní více čisto a není tam potřeba tak často uklízet. Byly doby, kdy tam pracovníci Služeb města Jihlavy sbírali odpadky po okolí denně,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Pokuta až jeden milion korun

Stejný typ cedule je umístěn také u podzemních kontejnerů na křížení ulic Jana Masaryka a Palackého. I tam se objevoval stejný problém jako v lokalitě za Snahou, byť v menším rozsahu. „O dalších místech, kam bychom cedule dali, zatím neuvažujeme. Na klasických kontejnerech jsou totiž informace vidět. Na rozdíl od těch podzemních,“ dodala Ruschková.

V Jihlavě je aktuálně asi 320 kontejnerových stání. Podněty na úklid v jejich okolí předávají magistrátu strážníci, pracovníci radnice i sami obyvatelé. A to prostřednictvím aplikace hlášení závad. „Vedení města se snaží také o osvětu. Aby lidé pochopili, že dát odpad vedle kontejneru je zakládání černé skládky. Za takový přestupek hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. U podnikatelů je to až jeden milion korun,“ dodává na závěr Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky skládka, městská památková rezervace, odpad, kontejner, cedule, upozornění, Jihlava, černá skládka, Jan Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti černým skládkám v centru bojuje Jihlava cedulemi. Už se objevily první výsledky | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.