Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přesně před rokem se Rohoznou prohnala vichřice Sabine. Co se za tu dobu změnilo?

Rohozná na Jihlavsku letos začne stavět skladovací halu náhradou za tu, kterou musela zbourat po loňské vichřici Sabine. 10. února 2020 vichřice poničila v obci desítky objektů soukromníků i obce. Téměř všechno už je opravené, řekla starostka Štěpánka Šteflová. Nová skladovací hala bude stát 7,5 milionu korun. Obec ni dostala dotaci z programu na podporu regenerace brownfieldů, která pokryje náklady přibližně ze 70 procent.

V obci se 420 obyvateli vichřice zasáhla asi 80 objektů, rodinných domů, stodol, poškozené byly i střechy hasičské zbrojnice nebo pošty. Škoda byla vyčíslená přibližně na 2,45 milionu korun u obecních budov a včetně majetku občanů zhruba na 13 milionů. „Obecní objekty, které jsme měli poničené, máme opravené. Většina občanů má všechno spravené taky," řekla Štěpánka Šteflová.

Budova používaná jako obecní sklad ale měla po vichřici natolik porušenou statiku, že ji obec musela zbourat. Novou halu postaví místo budovy v areálu zemědělského družstva, v níž dřív byly kanceláře. „Ta budova byla nahlášená jako brownfield," řekla starostka. Zbourat budovu obec nechala na podzim. „Teď probíhají přípravné práce na stavbu nové haly," uvedla.

V Rohozné je od jarní vichřice opravená většina poničených staveb včetně hasičárny

Rohozná na Jihlavsku, kterou zasáhla únorová vichřice Sabine, už opravila většinu poškozeného obecního majetku včetně hasičské zbrojnice. Do poloviny června rozdělí mezi obyvatele výtěžek veřejné sbírky vyhlášené kvůli způsobeným škodám. Vybralo...

Finanční pomoc vloni poskytl Rohozné kraj i některé obce. Ve veřejné sbírce ve prospěch poškozených obyvatel se sešlo 1,080 milionu korun. Rohozná měla kvůli odstraňování následků vichřice výdaje přes 1,7 milionu korun, kromě oprav částka zahrnuje například i pronájem stavebních plošin nebo likvidaci suti. Jak uvedla Šteflová, půjčovat si kvůli tomu obec nemusela, sáhla do peněz, které měla našetřené. Na základě zkušeností s vichřicí ale přehodnotila pojištění obecního majetku.

Pro letošek má obec podle údajů na jejím webu schválený roční rozpočet s výdaji okolo 14,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Rohozná / Facebook

Štítky stavby, počasí, správa, Rohozná, vichřice, Sabine, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před rokem se Rohoznou prohnala vichřice Sabine. Co se za tu dobu změnilo? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.