Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tržnice na jihlavském náměstí bude fungovat jen do pátku. Pak se předčasně uzavře

Ještě dnes a zítra si lidé budou moci nakoupit na jihlavské tržnici, která je umístěná na Masarykově náměstí. Poté bude její provoz předčasně ukončen. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace v naší zemi a také nařízení vlády. Prodej na tržnici byl zahájen 20. dubna, což bylo oproti předchozím sezonám kvůli koronaviru naopak později.

Zázemí tržnice tvořil určený prostor, který nebyl oplocen a na noc ho nešlo zamykat. K dispozici měli trhovci bezplatně veřejné WC. Na místě byla také mobilní umývárna pro prodávající. Dřevěný stánek stojící u tržnice sloužil správci SMJ. Ten řídil prodej, vybíral poplatky a kontroloval oprávnění i podmínky prodeje.

Tržnice byla vybavena kontrolní váhou na převážení koupeného zboží. Trhovci měli nad pulty altány, které pokrývaly vždy dva stoly naráz. Na tržnici se umístil kontejner na komunální odpad, papír, plasty a bio odpad.

Prodejní místa na tržnici v podobě pultů letos musela mít mezi sebou odstupy nejméně 2 metry.

„Aktivně se bránilo tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech než jsou 2 metry. Povinná byla ochrana horních cest dýchacích na obou stranách. A to jak u prodavačů, tak u zákazníků. Dále bylo zajištěno, aby pracovníci na prodejních místech nosili rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Prodávané zboží bylo bez možnosti ochutnávky nebo konzumace potravin. Tato opatření trvala až do letních měsíců, kdy je postupně začala uvolňovat vláda ČR a příslušná ministerstva,“ popsal Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ), které tržnici provozují.

Konzumace a ochutnávka byla zakázaná

Trhovci prodávali během jarní a letní sezóny zemědělské produkty, květiny, potraviny, řemeslné a rukodělné výrobky. Prodávaný sortiment se ale většinou týkal hospodářských přebytků. Jednalo se zejména o ovoce, zeleninu a sazenice. Tento prodej převažoval zvláště v jarním období. Proto se v jarních měsících objevovaly na pultech zejména květiny, sazenice salátu, paprik, rajčat, okurek a dalších produktů. „Denní pronájem na tržnici byl stanoven na 220 korun. Zájem trhovců o prodejní místa vždy úzce souvisel s aktuálním počasím,“ pokračuje mluvčí Málek.

Na tržnici bylo možné nakupovat každý všední den od 7 do 17 hodin. Během víkendu zůstaly stánky uzavřené.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky tržnice, prodej, trh, náměstí, zboží, Martin Málek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržnice na jihlavském náměstí bude fungovat jen do pátku. Pak se předčasně uzavře | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.