Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Architekti analyzují jihlavská sídliště. Radnice přijímá případné návrhy na revitalizaci

Útvar městského architekta (ÚMA) na jihlavské radnici připravuje metodiku posuzování záměrů na revitalizace bytových domů. Město Jihlava tak hledá způsob, jak vyhovět požadavkům vlastníků na revitalizaci a zvýšení obytného komfortu, a zároveň zachovat charakter a architektonické kvality příslušného domu a obytného souboru.

„Stejně jako chráníme stavby v historickém jádru města, zaslouží si citlivý přístup i stavby z doby nedávné. Již běžně zahrnujeme mezi památky stavby z 1. poloviny 20. století, památkovou ochranu má také např. ostravské sídliště Poruba z 50. let 20. století. V poslední době jsou rehabilitovány kvalitní stavební počiny z 60. – 80. let, které donedávna stály zcela stranou zájmu. Mezi ně se řadí i soubory bytových domů, včetně panelových sídlišť. Díky jejich přetrvávajícím především urbanistickým kvalitám a možnostem adaptovat je pro současné nároky, patří i nadále k vyhledávanému bydlení. V neposlední řadě jsou nedílnou součástí stavební historie a představují důležitý doklad dobového pohledu na bytovou problematiku. U mimořádně kvalitních souborů těchto domů zejm. z 60. let 20. století se již uvažuje o památkové ochraně,“ doplnil náměstek pro územní plánování Vít Zeman.

ÚMA proto nyní zajišťuje zpracování analýzy jihlavských sídlišť s cílem definovat konkrétní hodnoty, které byly předmětem architektonické koncepce, přinášejí obyvatelům a městu určité kvality (jako např. dostatek volného prostoru, zeleň, světlo…), a proto je stojí zato zachovat. Návazně by měl vzniknout soubor pravidel, s jejichž pomocí bude možno tyto hodnoty chránit.

Při revitalizacích chce ÚMA již během jejich přípravné fáze spolupracovat se Společenstvím vlastníků jednotek a informovat, jak při revitalizaci postupovat a jaké parametry bude sledovat.

„Chystá také schůzku s projektanty a dodavateli s cílem předat si vzájemně zkušenosti a informace. V případě konkrétního záměru či jakýchkoliv dotazů se obraťte na Petra Hýla z ÚMA, a to na e-mailu PETR.HYL@jihlava-city.cz, případně na tel: 565 591 658,“ doplnila mluvčí jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

Ohodnoť článek

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky revitalizace, sídliště, architekt, SVJ, ÚMA, radnice, Jihlava, Poruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architekti analyzují jihlavská sídliště. Radnice přijímá případné návrhy na revitalizaci | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.