Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Havlíčkově Brodě začnou opravy části Staré radnice. Bude tam informační centrum a výstavní prostory

V Havlíčkově Brodě začnou v tomto měsíci opravy části Staré radnice, z níž se před časem odstěhovala krajská knihovna. V přízemí této památkově chráněné budovy na Havlíčkově náměstí bude informační centrum a výstavní prostory. V patře budou nově upravené dva sály, jeden pro různé menší kulturní akce, druhý budou využívat například spolky. Rekonstrukce potrvá rok, podle věstníku veřejných zakázek za ni město zaplatí 24,9 milionu korun bez DPH.

„Jedná se o poslední etapu rekonstrukce Staré radnice, jednoho z důležitých objektů ve vlastnictví města," řekl dnes místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Uvedl, že na průběh prací budou dohlížet i památkáři.

Historickou budovu začalo město opravovat před deseti lety, nyní jde o čtvrtou etapu rekonstrukce. Upravené budou části, které krajská knihovna používala do roku 2020. Pak se přestěhovala do nové prostornější budovy v Žižkově ulici, již nechal postavit Kraj Vysočina.

V přízemí Staré radnice bude informační centrum. Vznikne tam také prostor pro stálou expozici věnovanou vývoji města a místo pro výstavy přístupné i dalším vchodem z náměstí, který se v posledních desítkách let nepoužíval. „Bude tam taková ochutnávka našeho města, z hlediska historie, ale i současnosti," uvedl Honzárek.

Sál s vyšším stropem 

V patře Staré radnice se bude velká místnost směrem do náměstí po opravách využívat pro pořádání různých menších kulturních akcí určených pro 80 až 100 návštěvníků. Bude mít vyšší strop. „Bude se instalovat do původní podoby, asi o metr výš, než je ten stávající, který tam byl osazen v nedávné minulé době," uvedl místostarosta. Druhá nově upravená místnost v patře bude sloužit například spolkům. Bezbariérový přístup do patra zajistí výtah, nahradí dosavadní plošinu na schodech, takzvaný schodolez.

Výběr firmy na opravy Staré radnice město opakovalo, ve druhém řízení podle místostarosty mírně upravilo podmínky. Podle věstníku bylo pět uchazečů o zakázku, vyhrála firma RONELI Stavby SE. Smlouvu s ní město uzavřelo 3. března. Výsledná cena je podle věstníku i tak přibližně o pět milionů korun vyšší, než radnice původně předpokládala. Podle místostarosty to je dané i změnami cen na stavebním trhu v minulých měsících.

Ohodnoť článek

Štítky radnice, knihovna, stavby, správa, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havlíčkově Brodě začnou opravy části Staré radnice. Bude tam informační centrum a výstavní prostory | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.