Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dozorce souzené pro mučení odsouzené soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby

Okresní soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby všechny dozorce souzené kvůli údajnému mučení odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal.

„Se zprošťujícím rozsudkem nesouhlasím. Domnívám se, že okresní soud se důsledně nevypořádal se všemi provedenými důkazy, nerespektoval pokyn krajského soudu k tomu, aby provedené důkazy opětovně a řádně vyhodnotil. Z tohoto důvodu jsem podal proti zprošťujícímu rozsudku odvolání," řekl Lukáš Vodička.

Dozorci podle obžaloby připoutali v lednu 2020 ke vnitřním mřížím oken cely odsouzenou, která před tím měla konflikt ve školském zařízení věznice. Podle státního zástupce to nebylo v souladu se zákonem, který ale za určitých podmínek poutání vězňů umožňuje. Zejména pokud jsou nebezpeční sobě a okolí. Vodička uvedl, že odsouzená byla sice slovně agresivní, její jednání ale nebylo tak závažné, aby bylo nutné užít donucovacích prostředků, mezi které poutání patří.

Tíživá situace obžalovaných 

Rozhodnutím o připoutání se podle něho mohli dozorci také dopustit zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, s čímž se neztotožnil soud ani obhájci obžalovaných, kteří pro všechny své klienty požadovali zproštění viny. Že se cítí nevinni, řekli před soudem i ti obžalovaní, kteří využili práva posledního slova. Zdůraznili, že několik let trvající proces jim ublížil a že jsou zklamaní, že jejich práci posuzují ti, kteří s ní nemají osobní zkušenost. „Všichni (obžalovaní) to, pokud vím, vnímají tíživě. Dost se jich to dotýká, nechodí do práce, mají redukovaný příjem. To je pro ně samozřejmě tížívá věc a nejsou nadšeni z toho, že to bude ještě pokračovat," řekl po skončení dnešního soudního jednání jeden z obhájců Libor Pikna.

Zprošťující verdikt vynesl okresní soud už loni v červnu, odvolací soud, kterým byla pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové, jeho rozhodnutí zrušil a nařídil nové jednání. V něm znovu vypovídali někteří svědkové včetně ředitelky věznice Moniky Myšičkové. Za podřízené, kteří jsou stále postaveni mimo službu, se postavila. Jednali podle ní v souladu se zákonem i předpisy věznice.

Na případ upozornila v roce 2021 Generální inspekce bezpečnostních sborů. Loni v červnu havlíčkobrodský soud obžalované zprostil obžaloby. Státní zástupce se na místě odvolal. Krajský soud věc vrátil zpět k havlíčkobrodskému soudu, který se začal věcí znovu zabývat loni v listopadu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky soud, dozorce, věznice, soud, Světlá nad Sázavou, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dozorce souzené pro mučení odsouzené soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.