Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opakované rozhodnutí v případu dozorců ze světelské věznice zazní ve středu. Jde o konflikt s odsouzenou

Opakovaným výslechem svědků v pondělí 9. ledna před havlíčkobrodským okresním soudem pokračovalo hlavní líčení v případu dozorců věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. V roce 2020 postupovali podle obžaloby v rozporu se zákonem, když k mřížím okna v cele připoutali odsouzenou. Okresní soud původně všech sedm dozorců, pět mužů a dvě ženy, zprostil obžaloby, odvolací soud jeho rozhodnutí zrušil. Závěrečné návrhy a nové rozhodnutí zazní zřejmě ve středu.

Dozorci podle obžaloby připoutali ke vnitřním mřížím oken cely odsouzenou, která před tím měla konflikt ve školském zařízení věznice. Podle státního zástupce to nebylo v souladu se zákonem, který ale za určitých podmínek poutání vězňů umožňuje. Zejména pokud jsou nebezpeční sobě a okolí. Dozorci se tím mohli dopustit zneužití pravomoci.

Před soudem dnes hovořila bývalá ředitelka věznice Gabriela Slováková i její nástupkyně Monika Myšičková. Slováková, která ze světelské věznice odešla na konci roku 2018, hodnotila obžalované jako profesionální a bezproblémové pracovníky.

Agresivita odsouzených stoupá 

Postavila se za ně i Myšičková, bylo podle ní na nich, aby zvážili, zda poutání použít. Odsouzená byla připoutaná za obě ruce nejprve dvě hodiny, pak po krátkém odpoutání znovu na 1,5 hodiny, údajně kvůli tomu, že byla dál agresivní. „Agresivita (odsouzených) velmi stoupá, nikdy nemůžeme vědět, kam až zajde," řekla u soudu Monika Myšičková.

Podle státního zástupce Lukáše Vodičky se odvolací soud neztotožnil s názorem okresního soudu, že se skutek nestal, nesouhlasil ani s hodnocením některých důkazů.

Na případ upozornila v roce 2021 Generální inspekce bezpečnostních sborů. Loni v červnu havlíčkobrodský soud obžalované zprostil obžaloby. Státní zástupce se na místě odvolal. Krajský soud věc vrátil zpět k havlíčkobrodskému soudu, který se začal věcí znovu zabývat loni v listopadu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky soud, věznice, dozorce, vězeňkyně, spor, konflikt, Světlá nad Sázavou, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opakované rozhodnutí v případu dozorců ze světelské věznice zazní ve středu. Jde o konflikt s odsouzenou | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.