Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Již 10 let nejen v Lipnici vzpomínají na Čáslavského. Jednou půjdu k filmu, říkal už jako dítě

Dnes je to přesně deset let od úmrtí známého českého filmového historika, archiváře, publicisty Karla Čáslavského, jehož tvář je neodmyslitelně spjatá s pořadem Hledání ztraceného času, byl také duchovním otcem Videostopu. Dnes na něj vzpomínají určitě nejen lidé v Lipnici nad Sázavou, kde se 28. ledna 1937 narodil. Na Vysočině trávil svoje dětství spolu se svým mladším bratrem Jiřím. A jak se později ukázalo, život v Lipnici ho nasměroval k profesi, která ho pak živila celý život.

Kdo byl Karel Čáslavský? 

Filmový historik Karel Čáslavský se narodil 28. ledna 1937 v Lipnici nad Sázavou. Již v těžké válečné době mu učaroval kinematograf a bystrý školák už tehdy prohlašoval, že půjde k filmu. Studia na Střední filmové škole v Čimelicích ho posunula nejprve k funkci asistenta produkce a později i režie, kterou vykonával od roku 1956 ve Filmovém studiu Barrandov. Ten správný smysl kariéry a směr filmové tvorby přišel o sedm let později, kdy nastoupil do archivu Československé filmové tvorby. Zde se plně projevil a rozvinul jeho zájem o historii a archivářství. Čáslavský se specializoval na americkou grotesku a němý film, posléze se do popředí jeho zájmu dostalo období let 1918 - 1945 a takzvaní „pionýři" z počátků kinematografie. Pravým pokladem pro něj byly například staré svitky z prvních třiceti let dějin filmu.

Během vyhlašování výsledků ankety TýTý 2009 byl uveden do Dvorany slávy této soutěže.

Jeho „parketou" se staly televizní pořady laskavého a inteligentního humoru - třeba od roku1979 to byl Komik a jeho svět. Scénky ze starých němých grotesek, jenž po Miloši Kopeckém „převzal" Milan Neděla měly u diváků velký úspěch a Karel Čáslavský připravil úctyhodných 228 dílů.

Vysočinu měl ve svém srdci 

Historik českého filmu a znalec starých filmových dokumentů Karel Čáslavský na svou rodnou Lipnici nad Sázavou mnohokrát vzpomínal. „V sále čpělo pivo a v zimě bouchala kamna. Představte si, že je vám devět, jste zapálený pro film a přitom je každý druhý nepřístupný! Jen proto, že v něm někdo sáhl někomu na rameno. Že se chlap dotkl ženské... Vymýšleli jsme různé fígle, abychom se mohli dívat. Třeba jsme se pod jevištěm přes složené uhlí dostali nahoru, lehli si za oponu a škvírou pozorovali plátno. Nechali nás při žurnále a pak nás vytáhli za nohy pryč," vrátil se do svého dětství v rozhovoru pro idnes Karel Čáslavský. Právě v místním hostinci v Lipnici nad Sázavou fungovalo kino, kde promítali filmy. Ty měl tedy oblíbené od svého dětství a láska k filmu mu vydržela celý život.

Známý filmový historik Čáslavský z Lipnice pak odešel studovat do Čimelic filmovou školu. „Já už málem nastoupil na stavební průmyslovku do Havlíčkova Brodu, ačkoliv jsem byl vždycky antitalent na výkresy. Kreslil jsem je lajdácky, tak trochu ve stylu Emila Filly. O filmu jsem brebentil od sedmi let a ředitel měšťanky pan Kalenský mi někde našel na seznamu škol Čimelice. To by bylo, kluku, pro tebe, řekl mi," přidal Čáslavský další vzpomínku. 

Tajný soukromý život 

Svůj soukromý život si střežil, na veřejnost pronikla pouze zpráva, že ho v roce 2006 po dlouhodobém manželství navždy opustila manželka Květoslava. O několik let později i on sám velmi těžce onemocněl, měl problémy s plícemi. Prakticky poslední rok života strávil v nemocnici. 2. ledna 2013 v kruhu svých nejbližších - syna Petra (1986) a obětavé dcery Heleny (1988), která se o něj do poslední chvíle starala - v Praze zemřel. Filmový svět tak ztratil jednoho z největších znalců kinematografie.

Videostop a Hledání ztraceného času 

Rok 1985 přinesl na obrazovku zcela novou filmovou soutěž - Videostop s moderátorem Janem Rosákem. Neopominutelnou osobností pořadu byl arbitr - tímto spolumoderátorem a porotcem byl po celou dobu právě filmový historik Karel Čáslavský, který se díky Videostopu stal z neznámého plachého archiváře celorepublikově uznávaným znalcem filmové historie. Pořad se ihned stal velmi sledovaným a oba moderátoři sršící znalostmi i vtipem bodovali v žebříčcích oblíbenosti.

Po několika letech a 186 dílech Videostop skončil a historik Čáslavský přijal další obrovskou výzvu - od roku 1992 se věnoval dokumentárnímu seriálu Hledání ztraceného času, orientovanému především na léta 1918 - 1945 a vysílaný Českou televizí. Po deseti let byl jeho autor i jediným moderátorem a pro milovníky prvorepublikové nostalgie i krutého Protektorátu připravil neuvěřitelných 500 dílů. 

„Hledání" uváděl prakticky až do své smrti a byly v něm mnohdy použity archivní filmové záběry, často velmi vzácné a prakticky neznámé.

Asistent Jiřího Menzela 

Lipnický rodák Čáslavský v roce 2006 asistoval Jiřímu Menzelovi ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále. K tomu byl také autorem několika knih - například Vlasta Burian - Král komiků, Tváře před kamerou nebo Hvězdy českého filmu 1 a 2.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čítárny | Zdroj Filmová databáze, Lipnice nad Sázavou, wikipedia, idnes.cz

Štítky rodák, film, filmografie, historie, Karel Čáslavský, Lipnice nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Již 10 let nejen v Lipnici vzpomínají na Čáslavského. Jednou půjdu k filmu, říkal už jako dítě | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.