Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Havlíčkově Brodě stoupne od ledna roční poplatek za odpad o 120 korun. Lidé zaplatí 840 korun

V Havlíčkově Brodě stoupne od ledna roční poplatek za komunální odpad o 120 korun na 840 korun na osobu. Ke zdražení město přistoupilo kvůli rostoucím nákladům, například na pohonné hmoty a za ukládání odpadků na skládku. Novinářům to dnes řekl starosta Zbyněk Stejskal (ODS). Poplatek se podle údajů na webu města neměnil od roku 2020.

Starosta podotkl, že příští rok se platba při přepočtu na měsíc zvýší o desetikorunu. „Zachovali jsme úlevy, které jsme doposud měli," řekl Zbyněk Stejskal. Děti do 18 let budou za odpad nadále platit poloviční částku, tedy 420 korun. Obyvatelé Havlíčkova Brodu starší 70 let mají dvacetiprocentní slevu, pro ně bude příští rok výše poplatku 672 korun. Vyhlášku města o tomto místním poplatku schválilo pondělní zastupitelstvo.

Na odvážení a likvidaci odpadu bude město podle radnice i přes navýšení poplatku pořád doplácet. Havlíčkův Brod se skoro 23 tisíci obyvatel očekává příští rok celkové náklady spojené s odstraňováním odpadů ve městě okolo 48 milionů korun a celkové výnosy přibližně 22,8 milionu. Peníze vybrané od obyvatel se na financování tohoto systému budou podílet 36,5 procenta.

Jen za ukládání komunálního odpadu na skládce v Ronově u Přibyslavi příští rok Havlíčkův Brod zaplatí 9,9 milionu korun. Podle starosty je to i tak zatím pořád levnější než převážení odpadu do spalovny. Vzhledem k legislativnímu tlaku na omezování skládkování v nejbližších letech město vyjednává o likvidaci odpadu ve spalovně v Brně nebo ve spalovně, již chce vybudovat elektrárna Opatovice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Dolní Lukavice

Štítky cena, zdražení, odpady, správa, peníze, Havlíčkův Brod, odpad, poplatek, Zbyněk Stejskal, ODS, spalovna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havlíčkově Brodě stoupne od ledna roční poplatek za odpad o 120 korun. Lidé zaplatí 840 korun | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.