Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přibyslav vymění svítidla veřejného osvětlení, čeká třetinovou spotřebu

Přibyslav nechá postupně vyměnit všechna svítidla veřejného osvětlení za úspornější. Očekává, že se pak spotřeba elektrického proudu sníží na třetinu. Za elektřinu pro veřejné osvětlení teď město ročně platí tři čtvrtě milionu korun. Výměna svítidel bude stát pět milionů korun bez DPH, radnice na ni požádala o dotaci. Novinářům to řekl místostarosta Michael Omes (KDU-ČSL). Čtyřtisícová Přibyslav začne letos také zateplovat kulturní dům.

Přibyslav nechá postupně vyměnit všechna svítidla veřejného osvětlení za úspornější. Očekává, že se pak spotřeba elektrického proudu sníží na třetinu. Za elektřinu pro veřejné osvětlení teď město ročně platí tři čtvrtě milionu korun. Výměna svítidel bude stát pět milionů korun bez DPH, radnice na ni požádala o dotaci. Novinářům to dnes řekl místostarosta Michael Omes (KDU-ČSL). Čtyřtisícová Přibyslav začne letos také zateplovat kulturní dům.

Nová LED svítidla Přibyslav osadí ve městě i v místních částech, v součtu jde o 600 svítidel. Kvůli přípravě projektu nechala radnice podle místostarosty nejdřív zpracovat pasport veřejného osvětlení. Teď dokončuje výběr firmy, která zajistí výměnu svítidel. První etapa těchto prací by měla být hotová v polovině příštího roku. „Počítá se, že už možná v březnu nebo dubnu by se mohlo začít spořit novými svítidly," uvedl Michael Omes.

Na zateplování kulturního domu budou stavbaři pracovat od prosince do konce září 2023, zásah se bude týkat také vytápění a vzduchotechniky. Podle věstníku veřejných zakázek jde o akci za 27,4 milionu korun bez daně. Město na ni má slíbenou šestimilionovou dotaci.

Ve velmi špatném stavu je podle starosty Martina Kamaráda (ODS) prosklená čelní stěna kulturního domu, jednoduchá skla v tenkých rámech už podle něj nemají žádné tepelně izolační vlastnosti. Po rekonstrukci se podle něj zlepší možnosti pro využití rozlehlého předsálí, kde je teď v létě horko a v zimě zima. „Konzultujeme celou tu stavbu s památkáři, byť není památkově chráněná," podotkl Martin Kamarád. Program v kulturním domě končí tento měsíc, náhradní prostory pro některé aktivity by podle starosty mohly být v základní škole.

Kulturní dům s kinosálem stojí naproti zámku, dokončený byl v roce 1969. Budova s rovnou střechou, která prosklenou čelní stěnou připomíná obrazovku televize, vznikla podle návrhu slovenského architekta Milana Šavlíka. V roce 1999 natáčela režisérka Alice Nellis v přibyslavském kulturním domě svůj celovečerní filmový debut Ene bene.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, stavby, správa, Přibyslav, AUDIO, svítidlo, veřejné osvětlení, kulturní dům, KDU-ČSL, Alice Nellis, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibyslav vymění svítidla veřejného osvětlení, čeká třetinovou spotřebu | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.