Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pomník v Přibyslavi poškozený protiukrajinskými nápisy už je vyčištěný

Pomník padlým v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku poškozený koncem minulého týdne protiukrajinskými nápisy už je vyčištěný. Dnes dopoledne památku z pískovce očistil restaurátor pomocí horké vody. Stálo to přibližně 3 tisíce korun, řekl starosta Martin Kamarád (ODS). Policie prošetřuje poškození pomníku na Bechyňově náměstí od pondělí.

Na střední část pomníku napsal někdo křídou v azbuce „smrt Ukrajině" a nakreslil trikoloru v barvách ruské vlajky. O odstranění se postaral restaurátor, který shodou okolností pracoval jinde ve městě. „My jsme ho využili po dohodě s památkáři," řekl Martin Kamarád. Dodal, že o tom, kdo mohl pomník poškodit, zatím nemá informace.

Z pomníku nechalo město letos sundat sochu rudoarmějce, zdůvodnilo to obavami z poškození památky i tím, že by se mohlo něco stát lidem, kteří na ni po začátku války na Ukrajině lezli. Někteří obyvatelé tam dávali ukrajinskou vlajku a jiní ji zase sundávali. Nepomohlo ani to, že město dalo sochu zabalit do fólie.

Policie od dnešního rána šetří poškození pomníku v lokalitě Bechoňova náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Zatím neznámý vandal poškodil pomník nápisem a obrazcem. Konkrétně se na pomníku z roku 1948 objevil křídou napsaný nápis v azbuce...

Socha je od 8. března v depozitáři, o jejím osudu bude podle starosty rozhodovat přibyslavské zastupitelstvo až po zářijových komunálních volbách v souvislosti s chystanými úpravami celého náměstí. Ministerstvo obrany zatím souhlasilo s tím, že socha může zůstat v depozitáři do konce příštího roku.

Pískovcový památník obětem obou světových válek v parčíku na náměstí je z roku 1948. Autorem je sochař Karel Samohrd. Voják se samopalem stál na podstavci s reliéfy československých legionářů a partyzánů. Celkově byl pomník vysoký okolo pěti metrů. Po stranách jsou dva hroby vojáků Rudé armády, které nejsou součástí památky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přibyslav

Štítky Ukrajina, Rusko, kriminalita, pomník, správa, boje, Přibyslav, ODS, okres Havlíčkův Brod, socha, ruská invaze na Ukrajinu, Rudá armáda, nápis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomník v Přibyslavi poškozený protiukrajinskými nápisy už je vyčištěný | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.