Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obhájci v případu údajného mučení vězeňkyně ve světelské věznici zpochybnili znalecké posudky. Souzeno je sedm dozorců

Obhájci dozorců z věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku zpochybnili před okresním soudem v Havlíčkově Brodě znalecké posudky v kauze údajného mučení odsouzené. Zřejmě budou požadovat nové, čekají ale na výpověď poškozené Alice Večerkové, která se svědčení před soudem vyhýbá. V pondělí 11. dubna ji policie nepředvedla kvůli pracovní neschopnosti. Soudkyně Kateřina Kerbrová už dřív uvedla, že se Večerková účasti na soudu vyhýbá. Kvůli jejímu údajnému mučení je souzeno sedm lidí, další jednání je nařízené na 2. května.

Obhájcům se nelíbí, že posudky znalců Michala Zeleného a Ludmily Čírtkové nechala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vypracovat ještě před obviněním dozorců. Podle nich také znalci neměli k dispozici všechny rozhodné informace.

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v březnu 2000 přestavbou školy v přírodě. První odsouzené ženy do ní nastoupily ve stejném roce v listopadu.

Oba znalci v pondělí před soudem vypovídali. Zelený hodnotil Večerkové fyzické zdraví včetně chronických obtíží. Podle něho neexistuje zdravotní zpráva, která by dokládala, že jí dozorci přivodili 8. ledna 2020 připoutáním k mřížím v cele nějaké zranění. Připoutaná byla podle dozorců v souladu se zákonem poté, co se chovala agresivně.

Podle obžaloby dozorci Večerkovou opakovaně poutali s rukama nad hlavou k mřížím otevřeného okna, nedovolili jí použít toaletu. Připoutaná byla několik hodin v poloze pro ni bolestivé. Obžalovaní ve výpovědích uvedli, že připoutání použili v souladu s legislativou - je možné je použít na agresivního odsouzeného, když chováním ohrožuje životy či majetek. Popsali, že připoutaná neměla ruce nad hlavou, ale podél těla, připoutaná byla zády k topení a oknu, které podle nich bylo zavřené.

Nelidské a kruté zacházení 

Čírtková na podzim 2020 vypracovala posudek, který hodnotil věrohodnost výpovědi Večeřové. Podle Čírtkové popisovala to, co skutečně zažila a jak si zážitek pamatovala. Její chování ovlivnilo traumatické dětství vedle dominantního a trestajícího otce. Z toho podle znalkyně pramení vzdor Večerkové k autoritám i její působení ve věznici.

Pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby jsou obžalovaní z mučení a nelidského a krutého zacházení. Všichni vinu popírají. Na případ upozornila loni v prosinci GIBS. Mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová tehdy uvedla, že dozorci byli po sdělení obvinění loni v březnu zproštěni výkonu služby.

Havlíčkobrodský soud dnes pokračoval v případu údajného mučení ženy ve světelské věznici

Žena, kterou v lednu 2020 údajně mučili pracovníci vězeňské služby věznice Světlá nad Sázavou, se dnes k havlíčkobrodskému soudu nedostavila. Soudkyně Kateřina Kerbrová už dřív uvedla, že žena dobrovolně k soudu přijít nechce, proto ji nechá...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mučení, soud, věznice, Světlá nad Sázavou, Vysočina, výpověď, Ludmila Čírtková, GIBS, Havlíčkův Brod, okres Havlíčkův Brod, Vězeňská služba České republiky, znalecký posudek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obhájci v případu údajného mučení vězeňkyně ve světelské věznici zpochybnili znalecké posudky. Souzeno je sedm dozorců | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.