Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Havlíčkobrodská policie má nového ředitele se známým jménem. Chci, aby se občané cítili bezpečně, říká Gruber

Jméno Petr Gruber není pro veřejnost neznámé a spousta lidí si určitě vybaví i jeho tvář. Ano, je to ten Petr Gruber, který v minulosti na Havlíčkobrodsku působil ve službě kriminální policie a vyšetřování, a byl základním článkem týmu při objasňování těch nejzávažnějších trestných činů otřásajících nejširší veřejností. Jmenovat můžeme třeba případ heparinového vraha Petra Zelenky. Jeho tvář jste také mohli zahlédnout při mrazivých záběrech ze žďárské školy po útoku vražedkyně studenta. Právě on byl tím policejním vyjednavačem, kterému se podařilo útočnici přesvědčit, aby umožnila jeho výměnu se studentkou, kterou ohrožovala nožem.

Petr Gruber nastoupil od 1. prosince loňského roku do čela havlíčkobrodské policie, a stal se tak ředitelem územního odboru Havlíčkův Brod. Přečtěte si rozhovor, který se točí nejen kolem jeho nové pozice.

Jednapadesátiletý Petr Gruber byl v roce 2014, krátce po brutálním útoku Barbory Orlové ve ždárské hotelové škole, oceněn v rámci každoroční akce Policista roku medailí Za statečnost. Coby policejní vyjednavač vyjádřil rodině Petra Vejdovy upřímnou soustrast a studenta, který byl ubodán, označil za hrdinu. 

V březnu letošního roku to bude třiatřicet let, co jste nastoupil do služebního poměru a za tu řadu odsloužených let jste nasbíral nepřeberné množství zkušeností, které by vydaly na obsáhlou knihu. Za svoji dlouholetou kariéru jste se setkal s tak výraznými případy, které prostřednictvím médií vnímala a prožívala celá republika. V Jihlavě jste před svým odchodem zastával funkci vedoucího odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, kde jste vedl celý kolektiv. Na Havlíčkobrodsko se vracíte po 15 letech, kde jste působil zejména na úseku služby kriminální policie a vyšetřování. Kdyby vám tehdy někdo řekl, že se jednou vrátíte zpět jako ředitel územního odboru, co byste mu odpověděl?
Ať přestane pít. :-) V té době bych to považoval za vtip. Takové ambice jsem neměl.

Před 14 lety byl zatčen heparinový vrah. V brodské nemocnici zabil sedm pacientů

Dnes si připomínáme jedno neveselé výročí. 1. prosince 2006 byl zadržený takzvaný heparinový vrah Petr Zelenka, který má na svědomí 7 vražd a 10 pokusů o vraždu, které měl spáchat od května do září 2006 na ARO havlíčkobrodské nemocnice za pomoci...

Vnímáte to jako plus, že se vracíte do prostředí, kde jste 16 let působil, nebo už se vše zcela změnilo?
To, že jsem se vrátil do „okresu“ kde jsem působil 16 let, byl velký bonus. Změnilo se téměř vše, ale zůstali policisté, které znám a vím co v nich je a můžu se o ně opřít. Jedná se zejména o nové vedoucí kriminálek a některých obvodních oddělení, kteří byli ustanoveni do funkcí po mém příchodu nebo těsně před ním. Ale sem patří i ostatní policisté a policistky a občanští zaměstnanci, kteří odváděli a odvádějí poctivou práci. Mezi významné partnery, s kterými policie spolupracuje, patří okresní státní zastupitelství, městská policie a samospráva v čele se starosty. I zde jsem se setkal s lidmi, se kterými jsem v minulosti spolupracoval a bylo snadnější navázat kontakt a pokračovat ve společné práci.

S vedením kolektivu máte letité zkušenosti. Jaká vlastnost by měla být samozřejmostí u správného vedoucího?
Správný vedoucí, pokud vezmu v potaz všech pět základních manažerských kompetencí, mezi které patří vedení, řízení, organizování, kontrola a odměňování, by měl tyto všechny kompetence doplňovat uměním komunikace s lidmi na všech stupních a úrovních. Uměním vysvětlovat a projevovat i empatii, nejen s problémy služebními, ale i osobními.

Široká veřejnost vás zná zejména jako vyjednavače, který nasadil vlastní život při výměně se studentkou při útoku na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Můžete i nadále působit jako vyjednavač při výkonu funkce ředitele územního odboru?
Je mi to líto, ale nemůžu. Je to i z taktických důvodů, a hlavně moje nová funkce vyžaduje 100% nasazení. Ale mám zdatné nástupce, kterým věřím, protože jsem si je jako koordinátor vyjednavačů vybíral a vím, co v nich je.

Před sedmi lety zemřel student Petr Vejvoda. Hrdina, kterého ve Žďáru nožem zavraždila Barbora Orlová

14. říjen 2014. Den, na který lidé ve Žďáru nad Sázavou určitě nikdy nezapomenou. Tento den se zapsal černým písmem asi nejvíc pro rodinu a nejbližší tehdy šestnáctiletého studenta Petra Vejvody. Tento hrdina, který se rozhodl bránit život své...

Jaká je vaše vize do budoucnosti a můžete jmenovat alespoň jeden z cílů, kterého chcete dosáhnout?
Personálně stabilizovat územní odbor, který se potýká s velkou personální nedostatečností. V současné době mi chybí 29 policistů. Hlavním cílem je pro mě to, aby se občané Havlíčkobrodska cítili bezpečně a věděli, že se na policii můžou kdykoli s důvěrou obrátit. A neberu to jako frázi, chtěl bych, aby se to stalo skutečností.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky Petr Gruber, ředitel, policie, vyjednávač, Havlíčkobrodsko, okres Havlíčkův Brod, Petr Zelenka, Havlíčkův Brod, Orlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodská policie má nového ředitele se známým jménem. Chci, aby se občané cítili bezpečně, říká Gruber | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.