Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Vysočině opět hnízdí orli mořští. Mláďata zde vloni vyvedlo třináct párů

Také Kraj Vysočina se podílí na zajišťování ochrany kriticky ohrožených orlů mořských. Ty se v ČR vyskytují od 70. let minulého století. Jejich hnízdění na Vysočině je zdokumentováno až v posledních desetiletích.

Hnízdiště jsou dohledávána ornitology a ve spolupráci s lesními hospodáři je řešena jejich ochrana. 

„V důsledku kůrovcové kalamity došlo v charakteru krajiny k výrazným změnám. Orli vykazují k původním hnízdním stromům značnou vazbu, avšak „tradiční“ hnízdiště už pro ně často nejsou využitelná. Navzdory omezeným možnostem pro výběr hnízdiště i dalším negativům, která s sebou přináší hnízdění ve fragmentech starších porostů, hnízdí v současnosti na Vysočině okolo dvaceti párů orlů mořských. Krajský úřad Kraje Vysočina, konkrétně odbor životního prostředí a zemědělství, aktivně oslovuje vlastníky lesů a odborné lesní hospodáře s výzvou, aby těžbu kůrovcového dříví v širším okolí hnízd realizovali v období od konce června do začátku ledna,“ popisuje radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavel Hájek. 

Orel mořský  je velký druh dravce z čeledi jestřábovitých patřící k největším žijícím orlům vůbec. Žije v blízkosti vod na rozsáhlém území Evropy a Asie a živí se převážně rybami a ptáky.

V minulosti z mnoha oblastí Evropy zvláště v důsledku lidského pronásledování zcela vymizel, od 80. let 20. století však začala jeho početnost opět stoupat a postupně obsadil řadu původních hnízdišť.

V roce 2022 na Vysočině vyvedlo mláďata 13 párů, ze všech sledovaných hnízdění byla více než polovina úspěšná. Mezi hlavní příčiny neúspěšných hnízdění patří rušení, zejména přítomnost osob v blízkosti hnízda nebo lesnické práce. V důsledku rušení dochází k zastydnutí snůšky nebo i k predaci mláďat orlů, a to zejména krkavci.

„Orel mořský není schopen hnízdit opakovaně, náhradní snůšku samice snese jen výjimečně. Časná doba hnízdění (polovina ledna až polovina května) se bohužel potkává s termínem realizace těžebních prací. Pro udržení stávající početnosti populace druhu na Vysočině je tedy třeba důsledně vyhledávat hnízda a v jejich blízkosti zajistit maximální klid," doplnila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Hlaváč | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedia

Štítky orel, hnízdo, hnízdění, výskyt, příroda, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině opět hnízdí orli mořští. Mláďata zde vloni vyvedlo třináct párů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.