Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině mění veřejné osvětlení i menší obce, aby snížily spotřebu

Na Vysočině mění svítidla veřejného osvětlení za úspornější i menší obce, kvůli zdražení elektřiny obměnu často urychlily. Městys Nové Veselí na Žďársku už má z poloviny nová svítidla a letos výměnu dokončí. Polovinu svítidel v tomto roce obmění také Česká Bělá na Havlíčkobrodsku. Obec Bratřice na Pelhřimovsku nechá osadit úsporná svítidla se systémem, který umožní v noci postupně měnit intenzitu osvětlení.

Bratřice se 130 obyvateli využijí na výměnu svítidel 150 tisíc korun z letošního krajského dotačního programu Obnova venkova Vysočiny, podobnou částku podle předpokladu starosty Zdeňka Zemana (nestraník) přidá obec ze svého. Uvedl, že veřejné osvětlení bude řízené přes fotobuňku tak, aby se v pozdních nočních hodinách svítivost snížila na polovinu a pak asi na 30 procent.

Z programu obnova venkova přispívá kraj menším obcím na opravy jejich budov a další infrastruktury. Městys Česká Bělá letos s pomocí tohoto příspěvku vymění na úsporná 60 svítidel. Uvedla to starostka Alena Kubátová (bezpartijní).

Další úspora 

Veřejné osvětlení v Novém Veselí má okolo 140 svítidel, jejich celková obměna bude stát přes půl milionu korun. V první velké loňské etapě měnil městys za LED světla nejstarší svítidla, spotřeba elektřiny u těchto bodů pak klesla přibližně o 40 procent. „Zároveň se snížily náklady na opravy světel, to je další úspora," uvedl starosta Zdeněk Křivánek (za KDU-ČSL). Podotkl, že kvůli poruchám starých lamp bylo potřeba často volat opraváře s plošinou. Letos městys výměnu svítidel dokončí. Od kraje na to dostane 150.000 korun, stejně jako výše zmíněné samosprávy.

Nové Veselí s 1350 obyvateli letos rovněž nechá osadit fotovoltaické panely na sportovní halu. Na tuto akci za 1,1 milionu korun má podle starosty slíbených 670 tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí. Elektřinu využije hala při svém provozu, případné přebytky půjdou do sítě. Bude to první fotovoltaická elektrárna v majetku městyse, její výkon bude okolo 34 kilowattů (kWp). O dotaci Nové Veselí požádá také na další fotovoltaickou elektrárnu, již chce mít na základní škole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky ČR, energie, správa, obce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině mění veřejné osvětlení i menší obce, aby snížily spotřebu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.