Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Koniklece ohlašují příchod jara. Fialoví chlupáčci lákají milovníky přírody do Trnavy na Třebíčsku

Stovky lidí v těchto dnech míří na kopeček u Trnavy na Třebíčsku, aby si užily pohled na rozkvétající koniklece. V lokalitě Kobylinec se zatím objevují první fialové květy, i tak už to je nádherná podívaná.

Koniklec tradičně patří mezi oblíbené posly jara, změnu ročního období ohlašuje mezi prvními. „Zatím teprve rozkvétají, časem tu budou koberce fialových květů. Jezdím jsem moc ráda, z Třebíče to mám kousek. Lepší je to ve všední den, kdy tady není tolik lidí. Jdu jen na kraj, snažím se dávat pozor, abych koniklece nepošlapala. Ale chování některých lidí k přírodě mě občas zaráží," řekla žena, která se na Kobylinec vypravila v sobotu odpoledne.

Přírodní památka Kobylinec byla vyhlášená v roce 1982. Chráněné koniklece mohou zájemci obdivovat také na dalších místech Třebíčska. Koniklec velkokvětý se hojně vyskytuje i v nedaleké Přírodní památce Ptáčovský kopeček u Ptáčova, v Přírodní památce Špilberk u Náměště nad Oslavou a na některých místech na Rouchovansku. Koniklec černající je k vidění v Přírodní památce Klučovský kopec, ten rozkvétá o něco déle.

„Já osobně jsem se nesetkal s tím, že by koniklece někdo vykopával, přesazoval nebo trhal. Daří se jim dobře, i když na tyto lokality chodí lidé a může se stát, že je pošlapou. Po odkvetení je naopak žádoucí, aby na těchto místech byl nějaký pohyb a semena konikleců se mohla rozšířit. Koniklece spíše ohrožuje to, když se o místo nikdo nijak nestará a to tak zarůstá třeba trávou, mechem a nálety," řekl k tomu Václav Křivan z Českého svazu ochránců přírody.  

Koniklece u Trnavy na Třebíčsku

Neděle, 19. března 2023, 08:50

Koniklece u Trnavy na Třebíčsku
Koniklece u Trnavy na Třebíčsku
 

Koniklec velkokvětý je vytrvalá a suchomilná rostlina, přežívá i na místech s méně příznivými podmínkami. Pokud někde vykvete, je to podle Václava Křivana známka toho, že se jedná o lokalitu cennou nejen díky koniklecům.

„Bývá tam vidět dlouhý historický vývoj a pestrost. Najdeme tam i další zajímavé druhy rostlin nebo zástupce fauny. Lidé znají hlavně místa s největším výskytem této rostliny, které podléhají ochraně a pečuje se o ně. Na Třebíčsku jsou i menší a méně vyhlášené lokality ,“ dodal k tomu Václav Křivan.  

Koniklec velkokvětý patří na Seznam přísně chráněných druhů rostlin. Je vysoce jedovatý, jeho požití může způsobit závažné zdravotní problémy. Charakteristické jsou fialovými květy a chloupky. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koniklec velkokvětý, Trnava, příroda, ochrana, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Koniklece ohlašují příchod jara. Fialoví chlupáčci lákají milovníky přírody do Trnavy na Třebíčsku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.