Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Vysočině jsou otevřené čtyři sjezdovky. Sezona byla slabší, lidé šetří, shodují se provozovatelé

Na Vysočině se lyžuje na čtyřech sjezdovkách, které jsou na Harusově a Fajtově kopci na Žďársku a na Šacberku a Čeřínku u Jihlavy. Skiareály budou otevřené do neděle, někteří provozovatelé řekli, že chtějí ještě zvážit provoz v příštím týdnu, podle předpovědi počasí. Běžkaři mohou stále na trať s umělým sněhem v jihlavském Českém mlýně. Na Křemešníku bude v sobotu karneval, jinak se tam už lyžovat nebude. Na Harusově kopci a na Čeřínku budou karnevaly v neděli.

Končící zimní sezonu hodnotí oslovení správci sjezdovek jako průměrnou nebo slabší. Náklady na zasněžování stouply kvůli výkyvům počasí a dražší elektřině, oblevy podle nich poznamenaly návštěvnost. Lidé podle jejich názorů asi taky víc šetří.

Sjezdovka Harusův kopec u Nového Města na Moravě zahájila novou sezonu 21. prosince. „Nejsme v červených číslech, nicméně na nějaké výrazné investice si budeme muset počkat," řekl správce Karel Klapač k finančnímu výsledku poslední zimy. Vydělané peníze podle něj pokryjí provozní náklady a údržbu. Uvedl, že skutečné zimní počasí bylo jen asi tři týdny, návštěvnost kvůli tomu byla průměrná až podprůměrná. Kvůli oblevám a dešti bylo potřeba opakovaně vyrábět technický sníh.

„Škoda toho ledna, že byla obleva. Museli jsme zasněžovat podruhé," řekl Jiří Pálka ze sjezdovky Fajtův kopec u Velkého Meziříčí. Vcelku to podle něj byla průměrná zimní sezona, která neskončí ztrátou. Podotkl, že na Fajtově kopci s rozhlednou budou akce také zjara a v létě.

Obleva na Vánoce a v lednu 

Zasněžování sjezdovek Luka nad Jihlavou a Křemešník kromě teplé zimy poznamenalo i to, že okolo ubyly lesy. „Jak jsou po kůrovcové kalamitě ty sjezdovky otevřené, tak se nám tam strašně točí vítr," uvedla Magda Vaňková. Řekla, že k ekonomickému vyhodnocení celé zimní sezony nemá ještě všechna čísla, platby za elektřinu podle ní ale byly vysoké. „Myslím, že budeme rádi, když budeme malounko v plusu," uvedla.

Na sjezdovce Čeřínek bylo tuto zimu asi o pětinu méně lyžařů než před rokem, způsobila to hlavně obleva o vánočních svátcích a v prvních dvou třetinách ledna. „Sice jsme sníh měli, ale lyžaři nejezdili," řekl Vladimír Cháb za provozovatele.

Sjezdovka na Šacberku je otevřená od 16. prosince. „Náklady jsme asi pokryli, byť návštěvnost byla slabší, z různých důvodů," uvedl Lukáš Havlíček ze skiareálu.

Díky mrazům v prosinci zahájily první dvě sjezdovky na Vysočině sezonu 16. prosince, před Vánoci jich fungovalo sedm. Kvůli teplému počasí po Novém roce přerušovaly skiareály provoz, pomohl jim návrat mrazů ve druhé polovině ledna. Zkraje února se dalo lyžovat na devíti svazích. I to byl nižší počet než v předchozí zimě, kdy fungovalo i 12 sjezdovek. Lyžařská sezona na Vysočině před rokem končila ve druhé polovině března, podobně jako letos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky lyžování, počasí, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině jsou otevřené čtyři sjezdovky. Sezona byla slabší, lidé šetří, shodují se provozovatelé | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.