Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Před 36 lety zemřel otec Kamily Moučkové Vilém Nový. Ta se s ním politicky i lidsky rozešla

1. března 1987, tedy na den přesně před 36 lety, v Praze zemřel československý politik Vilém Nový, jenž má kořeny na Vysočině, přesněji v krajské Jihlavě. Bývá často spojován s televizní moderátorkou Kamilou Moučkovou, byl to totiž její otec. Jejich vztah však v důsledku politických událostí nebyl úplně ideální.

Šest let strávil v exilu 

Vilém Nový se narodil v Jihlavě 16. května 1904. V meziválečném období působil jako funkcionář KSČ, v roce 1939 byl v exilu v Londýně, tam pobyl šest let, tedy do roku 1945.

Po válce byl zvolený v parlamentu a v KSČ zastával vysoké funkce. V roce 1949 jeho politická kariéra náhle skončila, v té době se stal šéfredaktorem Rudého práva. V listopadu stejného roku ho zatkla Státní bezpečnost, již nebyl členem KSČ a byl odsouzen ve vykonstruovaném politickém procesu. Mezi lety 1950 až 1954 byl vězněn. Ve vězení se Nový stal konfidentem bezpečnostních složek a byl například nasazen na celu jiného vězněného komunisty Josefa Smrkovského.

Kamila Moučková s Václavem Havlem, 2007, zdroj: Bulletin AV ČR 2012/1

Rektorem na vysoké škole 

Mezi komunisty se coby člen KSČ vrátil v roce 1964, kdy byl rehabilitován. Rodák z Jihlavy Vilém Nový působil i coby rektor na Vysoké škole politické ÚV KSČ, a to v letech 1963 – 1968.

Během Pražského jara v roce 1968 patřil v rámci KSČ ke konzervativní levici. Vyslovil se proti myšlence vzniku nových politických stran v ČSSR. Obhajoval invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, na zasedání Zahraničního výboru Sněmovny lidu v září 1969 prosadil usnesení, které rušilo předchozí usnesení ze srpna 1968 odsuzující invazi.

Zemřela hlasatelská legenda a rodačka z Jihlavy Kamila Moučková

Ve věku 92 let zemřela někdejší televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková. Uvedla to dnes na svém webu Česká televize (ČT). Moučková byla tváří protiokupačního vysílání v srpnu 1968, kdy statečně informovala až do vypnutí vysílačů o...

Lživé teorie o smrti Jana Palacha 

Po srpnové invazi se Nový dostal do širokého povědomí veřejnosti, když pronášel lživé teorie ohledně smrti Jana Palacha, který se upálil na protest proti invazi.Palach byl podle Nového členem organizované skupiny „pětice smrti“, která měla vytvářet napětí a odvádět pozornost od pozitivních výsledků KSČ. Celou akci prý vymysleli Luděk Pachman, Vladimír Škutina, Pavel Kohout, Emil Zátopek a Luboš Holeček. Vilém Nový citoval údajnou zprávu Veřejné bezpečnosti, podle které byl Palach vylosován jako první pochodeň, ale nechtěl se upálit a podvolil se až poté, co mu přátelé namluvili, že se polije chemikálií způsobující „studený plamen“, který ho nepopálí. Této chemikálie ale bylo přimícháno málo, což Palachovi způsobilo smrtelné popáleniny. Palachova matka prý na zbylé studenty i chemika podala trestní oznámení.

Čestný občan České Lípy 

Vilém Nový má na svém kontě také jedno čestné občanství. To obdržel v roce 1974 od města Česká Lípa, a to u příležitosti k desátému výročí od započetí jeho poslanecké funkce za okres Česká Lípa.

Otec Kamily Moučkové 

Vilém Nový byl otcem známé televizní moderátorky Kamily Moučkové. Ta vzpomínala na své dětství, kdy ji otec Vilém Nový vzal na návštěvu za pozdějším komunistickým prezidentem Klementem Gottwaldem, který ji houpal na kolenou.

Kamila Moučková v roce 1977 jako jedna z prvních podepsala Chartu 77, byla pronásledována a musela se zříci svého místa v televizi. S otcem se pak politicky i lidsky rozešla.

Rodáci z Vysočiny: Jihlavačka Kamila Moučková by dnes slavila 94 let. Jako první v roce 1968 ohlásila vpád vojsk

Kamila Moučková. Jméno hlasatelky, moderátorky a lokální političky, která se narodila v Jihlavě, asi netřeba dlouho představovat. Žena, která je neodmyslitelně spjatá s událostmi v srpnu 1968, by dnes oslavila 94. narozeniny.

Vilém Nový zemřel v Praze 1. března 1987.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Petra Šány, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Bulletin AV ČR | Zdroj Česká televize, wikipedia

Štítky rodák, politika, KSČ, Vilém Nový, Kamila Moučková, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

A takhle se vytvářejí nepravdivé legendy. Na vlastní uši jsem tu zlou ženu slyšela, že to je její otec a že si ho váží. To samozřejmě bleskově popřela a dále se stylizovala do role té nejublíženější. A jako pamětník si ji vybavuji z let nejtužší normalizacet třeba z FTK, kde navíc se stýkala s lidmi z obou názorových proudů.

Čtvrtek, 2. března 2023, 10:10Odpovědět

Rodáci z Vysočiny: Před 36 lety zemřel otec Kamily Moučkové Vilém Nový. Ta se s ním politicky i lidsky rozešla | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.