Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině dostane 56 venkovských prodejen dotaci. Kraj mezi ně rozdělí skoro 3,5 milionu korun

Na Vysočině letos dostane 56 obchodníků podporu na udržení venkovských prodejen z programu ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek 2021+. Kraj mezi ně rozdělí 3,36 milionu korun. Celou částku z dotace se nepodařilo vyčerpat, kraj kvůli tomu možná v příštím roce pozmění pravidla, řekla novinářům náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) po dnešním jednání krajské rady.

V programu dotovaném ministerstvem mohli letos na Vysočině žádat o příspěvek provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích od 501 do 1000 obyvatel nebo v místních částech obcí s jedním až třemi tisíci lidí. Na jednu žádost bylo podle webu kraje možné dostat nejvýše 60 tisíc korun.

Podle Hajnové by se v příštím roce mohla změnit pravidla co se týče velikosti obcí nebo by mohla stoupnout dotace na jeden projekt. „Tak, aby se nám podařilo tu částku vyčerpat z větší části než letos," uvedla Hana Hajnová. 

Mezi letošními úspěšnými žadateli je COOP družstvo Velké Meziříčí, které dostane dotaci na prodejny ve 21 obcích, například ve Zvoli, Strážku, Nižkově, Rožné a Stránecké Zhoři. COOP družstvo HB podle webu kraje uspělo se žádostí o podporu pro 16 prodejen. Příspěvek mohou použít třeba na mzdy zaměstnanců, platby za energie nebo na platební terminály.

Z programu Obchůdek 2021+ dostávali obchodníci na Vysočině podporu druhým rokem. Loni jich dostalo příspěvek 59, podělili se skoro o tři miliony korun.

Pro obce do 500 obyvatel má Kraj Vysočina vlastní grantový program Venkovské služby, letos zjara v něm rozdělil skoro sedm milionů korun. Na podporu 138 prodejen z něj obce dostaly v součtu přes šest milionů.

Kraj nejdřív přispíval ve svém grantovém programu jen na udržení obchodů ve vsích. O další služby provozované v obcích do 500 obyvatel, například pošty nebo knihovny, rozšířil dotační program minulý rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, trh, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dostane 56 venkovských prodejen dotaci. Kraj mezi ně rozdělí skoro 3,5 milionu korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.