Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pomoc Ukrajině. Z Vysočiny odjela další zásilka, třeba elektrocentrály, oblečení či potraviny dětem

Do partnerského regionu do Zakarpatí na Ukrajině přijela z Vysočiny další dávka humanitární pomoci. Konkrétně šlo o elektrocentrály, zimní pracovní oblečení či potraviny pro děti. Pomoci se nedávno dočkaly i i dvě nemocnice.

„Elektrocentrály, pro Ukrajinu stále potřebnější, darovaly obce Nová Říše a Chotěboř, zimní pracovní oblečení je od Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Do partnerského Zakarpatí dále putovaly hygienické potřeby a potraviny pro děti uprchlíků z východu i dary přibyslavské společnosti ACO Industries pro pracovníky ukrajinské pobočky," vyjmenovala obsah humanitárního „balíku" Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

S městy v Zakarpatské oblasti Ukrajiny už spolupracují například Jihlava nebo Pelhřimov, partnerství měst funguje také s Třebíčí, Žďárem nad Sázavou, Novým Městem na Moravě nebo Chotěboří. Meziregionální spolupráce je také oficiální částí spolupráce Ukrajiny a České republiky. 

To ale nebyla jediná materiální pomoc, jež do Zakarpatí z našeho kraje putovala. Tato várka navázala na dodávku dvou kamionů nemocničních lůžek, kterou zorganizovala novoměstská nemocnice za pomoci Nového Města na Moravě a za podpory společnosti ZDAR, která zajistila dopravu materiálu až do Nemocnice Velkyj Bereznyj. „Tam a také v Nemocnici Svaljava už všechna lůžka slouží pacientům," dodala k další nedávne zásilce Neuwirthová. 

Po začátku války v únoru letošního roku Kraj Vysočina pravidelnými dodávkami potřebné humanitární pomoci navázal na dlouholetou spolupráci se Zakarpatím. Na všechny projekty kraj od roku 2008 uvolnil více než 80 milionů korun. Jmenovitě šlo třeba o opravy základních a mateřských škol, modernizované ambulance s novým vybavením na ukrajinském venkově či výměnu zkušeností mezi různými pracovníky. Podle mluvčí kraje jde o více než 250 projektů. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky pomoc, humanitární, elektrocentrála, oblečení, partner, Kraj Vysočina, Zakarpatí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc Ukrajině. Z Vysočiny odjela další zásilka, třeba elektrocentrály, oblečení či potraviny dětem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.