Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Kněz Alois Pekárek se opakovaně vracel do svého kraje. Věznili ho nacisté i komunisti

Třiadvacet působišť má ve svém životopisu Alois Pekárek, římskokatolický duchovní, jenž se narodil v Radešínské Svratce na Žďársku, a právě dnes je to 23 let od jeho úmrtí. Na vlastní kůži si vyzkoušel také pobyt ve vězení. A to nakonec opakovaně.

Na prahu války vysvěcen na kněze  

Kněz Alois Pekárek se narodil 22. ledna 1915 do početné rodiny, střední školu absolvoval v Novém Městě na Moravě. Poté pokračoval studiem v Brně, a to v letech 1933–1938. Tam studoval teologii a na začátku července 1938 byl vysvěcen na kněze. Vysvěcen na kněze byl dne 5. července 1938. Jeho prvním duchovním působištěm byly Žarošice na Hodonínsku, zde zastával roli kaplana.Pak působil v Chrlicích v ústavu nevidomých, v Telnici, v Brně-Husovicích a u svatého Jakuba. Druhou polovinu druhé světové války strávil v Kuřimi (1943–1945).

Na konci druhé světové války ho zatklo gestapo a v Černé Hoře byl odsouzen vojenským soudem k trestu smrti pro napomáhání dezercím a pro vzbuzování kapitulantských nálad. Intervencí kněžny Salmové nebyl trest vykonán a Pekárek byl umístěn na rájecký zámek. 

Radešínská Svratka je obec na Žďársku, žije zde zhruba 600 obyvatel. Obec leží asi 7 kilometrů od Nového Města na Moravě a asi 17 kilometrů od Žďáru nad Sázavou. 

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1290.

Po válce Pekárek působil dva roky jako katecheta v Blansku, pak od roku 1947 jako farář v Bořitově. V této době se také pokoušel studovat vysokou školu, konrétně filozofickou fakultu, po necelých dvou letech byl ale z fakulty vyloučený.

Vystřídal hned několik věznic 

V roce 1949 byl odsouzený podruhé, tentokrát ke čtyřem letům vězení za sdružování proti republice. Během tří let vězení prošel věznicemi v Brně, Znojmě, v Praze na Pankráci, v Mladé Boleslavi a v Kolíně. Po svém propuštění byl administrátorem nned na několika místech včetně našeho kraje. Jmenovitě působil ve Vysokých Studnicích, v Jamném, ve Fryšavě,  ve Vémyslicích, v Sulkovci, v Rudě, ve Velkém Meziříčí, Brně-Bystrci, ve Vranově Vranov nad Dyjí a Lančově. 

jedenáct let před svým úmrtím, tedy v roce 1988, byl odeslán do penze do hornoújezdské farnosti. Odtud byl brzy povolán jako pomocný kněz do Jaroměřic nad Rokytnou.

Ke 100. výročí Pekárkova narození, tedy v roce 2015, vyšla kniha s názvem Měl hořící srdce.

Alois Pekárek se v srpnu 1990 na delší dobu přemístil opět do svého rodného kraje, kde převzal duchovní správu v Třebíči - zámku, kde strávil tři roky. Na Pekárkovo působení zavzpomínal páter Pavel Pacner: „Říkal jsem si tenkrát, proč nám sem dávají takového dědečka, a pak jsem pochopil, jak obrovská je to osobnost.“ Během posledního roku působení v Třebíči ho papež Jan Pavel II. jmenoval svým kaplanem (monsignore). Téhož roku začalo třebíčské nakladatelství FiBox vydávat Pekárkovy homilie, zachycené na magnetofonových páskách, v knižní podobě. Alois Pekárek je měl za „drobečky slova Božího a lidské moudrosti, které mohou být užitečné.“

Poslední roky svého života strávil v klášteře těšitelek v Rajhradě u Brna. Zde také 14. listopadu 1999 zemřel a byl i pochován. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Farnost Husovice, Turistický atlas (redakčně upraveno) | Zdroj wikipedia, Farnost Husovice, fatym.com

Štítky rodák, Alois Pekárek, farář, víra, věřící, kněz, úmrtí, vzpomínka, Radešínská Svratka, věznice, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Brno, druhá světová válka, Nové Město na Moravě, Jan Pavel II., Pavel Pacner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Kněz Alois Pekárek se opakovaně vracel do svého kraje. Věznili ho nacisté i komunisti | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.