Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavba prvního hospice Vysočiny začala. Nabídne 20 lůžek, z toho dvě budou určena dětem

V Havlíčkově Brodě začali stavbaři budovat první lůžkový hospic na Vysočině. Novostavba se zelenou střechou a vyhlídkami do zeleně bude obsahovat 20 lůžek, dokončená bude v prvních měsících roku 2024. Kraj za stavbu zaplatí 76,1 milionu korun bez daně, očekává na ni dotaci od ministerstva zdravotnictví. Další peníze bude stát vybavení. Před poklepáním základního kamene to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Vysočina je poslední kraj v Česku bez lůžkového hospice.

Kraj zatím podle náměstka kladl důraz na mobilní hospicovou péči, aby lidé mohli dožívat doma. „To jsme rozvíjeli v každém okrese a snažili jsme se, aby to fungovalo," řekl náměstek Vladimír Novotný. Doplnil, že krajská strategie paliativní péče počítá také s jedním lůžkovým hospicem.

Co je hospic?

Jde o zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby, tedy k takzvané paliativní péči. Pracovníci v hospici se snaží maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit lidem důstojné umírání. Hospic umožňuje vyřešit nebo alespoň zmírnit různé psychologické a duchovní problémy spojené s umíráním. Umožňuje intenzivní a nerušený kontakt s partnerem nebo rodinou.

Zařízení s 18 lůžky pro dospělé v závěrečné fázi nevyléčitelného onemocnění a dvěma dětskými lůžky bude v lokalitě U Rybníčku poblíž nemocnice. Projekt kraj převzal od Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy, který se o stavbu „kamenného" hospice na Vysočině zasazoval od roku 2015. Ke vzniku hospice vedle kraje, spolku a ministerstva přispělo také město, které na jeho stavbu darovalo pozemek. Od ministerstva může kraj na hospic dostat až 67 milionů korun.

„Určitě jsme rádi, že to, o co jsme tolik minulých let usilovali a na čem jsme pracovali, že se děje," řekla předsedkyně spolku Ludmila Novotná. Připomněla dárce, kteří pomohli s přípravou stavby. „Celá projektová dokumentace byla financovaná z darů občanů Vysočiny, to si myslím, že si taky zaslouží pozornost," řekla.

Rodiny to teď mají daleko 

Paliativní péče se podle Novotné poslední roky podstatně zlepšila. Domácí hospicová péče podle ní funguje velice dobře obzvlášť na Vysočině, přesto je řada pacientů, o které nemůže rodina pečovat, uvedla podle vlastních zkušeností s touto péčí. „Jsou občas situace, kdy pro pacienty hledáme lůžkový hospic, a pak je posíláme do Chrudimi, do Brna nebo do Čerčan, a to je strašná škoda, protože ty rodiny to mají daleko," řekla.

Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy se nejdřív pokoušel sehnat místo pro hospic v Jihlavě, ale neuspěl. Pak mu pozemek slíbil Havlíčkův Brod. Protože ale spolek nedostal dotaci od ministerstva zdravotnictví, pozemek městu zase vrátil. Víc než půlhektarový pozemek pro hospic následně Havlíčkův Brod daroval kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina | Zdroj wikipedia

Štítky hospic, zdraví, úmrtí, stavby, sociální, správa, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ČSSD, Česko, pozemek, rodina, spolek, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba prvního hospice Vysočiny začala. Nabídne 20 lůžek, z toho dvě budou určena dětem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.