Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Telčské Lipky milují cyklisté, turisté i rodiny s dětmi

Telč je nádherné město plné památek. Jsou tu také krásná místa v přírodě hned za rohem. Oblíbené nejen mezi Telčany jsou Lipky, které najdete kousek za hřbitovem se smuteční síní. Vydejte se odtud ke Karlovi a možná i dál.

Procházka starou alejí vás potěší v každé roční době, právě teď si tam můžete užívat kouzlo podzimu. Po asfaltce dojdete k bývalému rekreačnímu areálu, kde nyní stojí domy a chalupy. Někteří pamětníci dodnes vzpomínají na výletní restauraci, kam chodili na pivo a na zmrzlinu. Nebo můžete na začátku lesa odbočit na cestičku mezi stromy a projít se tamní džunglí.

Telčské Lipky

Pátek, 28. října 2022, 13:40

Telčské Lipky
Telčské Lipky

Za lesním družstvem, které nepřehlédnete, se nachází obora s daňky. Možná budete mít štěstí a uvidíte je. Milovníci adrenalinu si oblíbili lesní cyklotraily o kousek dál. Trasa pro kola i pro pěší vás dovede ke Karlovi. Ke kapličce, ke které se vážou dva příběhy. Jeden vypráví o záchraně a zázraku, druhý o náhlé a tajemné smrti mladého kněze. O pár desítek metrů dál objevíte zajímavé sousoší. Od Karla je pěkný výhled okolí, třeba na pavlovské větrné elektrárny. 

Trasa dál vede do Vanova a odtud až do Řásné k Velkému Pařezitému rybníku. Můžete se vydat i tam, stojí to za to. Nebo se vrátit k domům a zamířit po cyklostezce k rybníku Roštejn, do Hostětic nebo po polní cestě na ranč se zvířaty. Stezek, míst k poznávání a ke sportovnímu vyžití je v této okrajové části Telče opravdu hodně. 

Pověst o kapli

Kaple svatého Karla Boromejského stojí v místě bývalé vlčí jámy. Do ní při lovu 13. října 1662 spadl mladý hrabě Karel Jáchym Slavata a nemohl se dostat ven. Ve smrtelných úzkostech učinil slib. Bude-li zachráněn, vstoupí do kláštera takové řehole, k níž bude náležet mnich, jehož nejdříve potká. Vysvobodili ho vanovští sedláci. Svůj slib vyplnil a stal se mnichem řádu karmelitánského. Na paměť této události nechala jeho matka Františka Slavatová nad vlčí jámou vystavět kapli. Hrabě Karel Jáchym Slavata se stal generálem řádu karmelitánského a odmítl dispens nabízenou papežem Alexandrem VII., aby jako poslední člen svého rodu z řádu vystoupil a oženil se. A tak jeho smrtí roku 1712 vymřeli Slavatové. Méně známá je tragická událost ze září 1961, kdy blesk přímo u oltáře zabil mladého kněze Vladimíra Koukala. Byl to pouhé tři měsíce po jeho vysvěcení. Kněz zde připravoval každoroční pouť, která se tam koná již od dob založení kaple.

www.telc.eu

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výlet, rodina, cyklistika, volný čas, Lipky, Telč, turistika, kaple, Lipka, cyklista, Alexandr VII., Karel Boromejský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Telčské Lipky milují cyklisté, turisté i rodiny s dětmi | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.