Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Díky dešťům má většina toků v kraji normální stav. Menší obce mohly mít problémy s dodávkou vody

Letošní měsíce srpen a září byly na Vysočině srážkově naprůměrné. Díky tomu dosahuje, po dřívějším dlouhotrvajícím suchu, většina vodních toků na Vysočině normálního stavu vody. Už teď je jisté, že za prvních devět měsíců letošního roku pouze v červnu, srpnu a září spadlo více srážek, než je dlouhodobý průměr.

Ostatní měsíce byly srážkově pod normou, a v souhrnu tak v letošním roce napršelo 90 procent  srážek oproti dlouhodobému normálu. „Naopak průměrná teplota na území našeho kraje byla po většinu letošního roku vyšší. Například červen byl oproti dlouhodobému normálu teplejší o 2,1°C, červenec o 1,2°C," přidává statistiku v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočině s tím, že důsledkem je pak vyšší výpar vody z půdy, vegetace i vodní hladiny, a tím zhoršení hygrologické situace.

„Problémem jsou nevyrovnané srážky v jednotlivých částech roku, mezi jednotlivými roky, ale i v jednotlivých částech kraje. Důsledkem toho může být sucho, nebo naopak lokální povodně. Kraj Vysočina proto i nadále bude podporovat opatření, která zadrží vodu v krajině a zrovnoměrní její odtok,“ uvádí radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Pavel Hájek.

Problémy v menších obcích 

Také v tomto roce docházelo, hlavně během letních měsíců, k takzvanému zaklesávání hladiny podzemních vod. „Některé menší obce, které nejsou připojené na skupinové vodovody a jsou závislé na mělkých lokálních zdrojích podzemních vod s proměnlivou vydatností i kvalitou vody, proto měly problémy s dodávkou vody do vodovodů a zásobováním svých obyvatel. Trend pozvolna klesající hladiny vody ve vodárenských nádržích v našem kraji díky srážkám posledních měsíců ustal a zaplněnost jejich zásobního prostoru tak dosahuje od 70 do 100 procent," dodává Svatošová. Vodárenské odběry a minimální průtoky v tocích pod vodními díly jsou tak zabezpečovány v požadovaných množstvích.

„Kraj mimo jiné dlouhodobě finančně podporuje formou dotací přípravu a realizaci projektů pro zmírnění důsledků nevyrovnaných srážek. Jedná se o programy Stavby ve vodním hospodářství a Projektová příprava ve vodním hospodářství. Celková alokace finančních prostředků těchto programů v letošním roce dosáhla 88 milionů korun. Prostředky z rozpočtu Kraje Vysočina určené na přípravu a realizaci opatření k zadržování vody v krajině v podprogramech C obou dotačních titulů z toho činí téměř 5 milionů korun,“ uvádí závěrem Pavel Hájek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky hydrologie, voda, srážky, vodní, toky, statistika, krajina, příroda, Vysočina, Kraj Vysočina, vodní hospodářství, Pavel Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky dešťům má většina toků v kraji normální stav. Menší obce mohly mít problémy s dodávkou vody | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.