Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tip na výlet: Za gotikou do Hornosvratecké vrchoviny. Po cestě jsou kostelíky, zříceniny i jeskyně

Pokud máte rádi historii a k tomu i architekturu, pak si dejte osmnáctikilometrový výlet, který mapuje důležité gotické památky Hornosvratecké vrchoviny. Trasa vede proti proudu řeky Svratky a lemuje důležitá historická místa místa jako Vítochov, Dalečín, Jimramov a zříceninu hradu Štarkov.

Trasa, která měří 18 kilometrů a zabere nám zhruba 6 hodin času, začíná v obci Vítochov. Zde na vrcholku kopce najdeme zachovalý raně gotický kostelík, jenž je vystavěný z neomítnutého lomového kamene. Tato památka je spolu s márnicí a přilehlým hřbitovem obehnána masivní kamennou zdí.

Další naše kroky povedou do blízké vesnice s názvem Dalečín, jež se nachází na obotu březích řeky Svratky. Tady nás určitě zaujme zřícenina hradu, má své čestné místo v menadru řeky přímo nad peřejí. Na protějším břehu stojí ve svahu původně gotický kostel, později přebudován barokně. Kostel je významný z historického hlediska, neboť se v něm dochovaly vzácné gotické nástěnné malby ze 14. století.

Zřícenina hradu Dalečin, zdroj: vylety360.cz

V městečku Jimramov, které je dalším zastavením na trase, nás bude zajímat barokní kostel Narození Panny Marie, kromě toho v Jimramově najdeme renesanční čtyřboký zámek z konce 16. století. Ten ale nelze navštívit, protože je pro veřejnost uzavřený. 

Dvě puklinové jeskyně 

Poslední zajímavostí je gotický hrad Skály na Štarkově. Jeho zbytky se nacházejí na rulových skaliskách, která jsou pro svou výjimečnost chráněny jako přírodní památka.  Nachází se tady i dvě puklinové jeskyně.

Skalní hrad Štarkov, zdroj: navyletbrno.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto navyletbrno.cz, udolihistorie.cz, vylety360.cz | Zdroj vysocina.eu, wikipedia

Štítky tip, výlet, víkend, gotika, trasa, architektura, památka, historie, Hornosvratecká vrchovina, Vysočina, zřícenina hradu, jeskyně, Jimramov, Svratka, Dalečín, Vítochov, zřícenina, Štarkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Za gotikou do Hornosvratecké vrchoviny. Po cestě jsou kostelíky, zříceniny i jeskyně | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.